Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2005 Tucson Soğuk Havada D Ye Geçmiyor !

'Tucson Forum - Club' forumunda ahturkoz tarafından 7 Ocak 2025 tarihinde açılan konu

1. ahturkoz

ahturkoz Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    Selamun Aleyküm Arkadaşlar,

2005 model tucson 2 crdi aracımız var. Araç soğuk havalarda D ye geçmiyor aslında fiziki olarak D ye alıyoruz lakin ekranda D yazmıyor N yazıyor.

1- Soğuk havalarda 5-10 dk bekliyoruz araç ısınınca geçiyor.
    2- Bazen çok sert çekince bazen geçiyor genelliklede 4-5 dk bekleyip öyle geçiyor.

Sıcak havalarda böyle bir problem yok ne zaman havalar soğumaya başlayınca aracı ilk çalıştırdığımızda bu sorunu yaşıyoruz.

Bir kaç ustaya götürdük beyin dediler beyinci baktı beyinde bişi yok şanzımana bakılması lazım dediler şanzımanı söküp bakacalar sadece sökmeye 30bin tl para istiyorlar bu konuda bir fikri olan daha önce başına gelen biri var mıdır ?

2. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Basit olan kontrollerden başlayın.
    Araç R'ye geçiyor mu?
    Şanzıman yağı hiç değişti mi?

Şanzıman üzerinde konum şarteli var. Onu bir kontrol ettirin. İçeriden vites kolunun pozisyonuna göre konum şartelindeki diyot konumları tam olarak uyuşuyor mu ona bakabilirsiniz.

Ayrıca vites konsolu ya da konum şarteline bağlı kabloların soket bağlantısı ya da kablonun kıvrılan/hareketli bir yeri varsa içten teller kopmuşsa bu da soğukta temassızlık, sıcakta iletim yapmasına neden olabiliyor. (sıcaklığa bağlı genleşme/büzüşmeden dolayı)

onurforces ve ahturkoz bunu beğendi.
  3. ahturkoz

ahturkoz Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    Araç D harici bütün viteslere geçiyor , sadece sabah soğukken D yi algılamıyor R - P - N konumları ekranda çıkıyor D ise ondan önce N olduğu için N olarak gösteriyor, aracı biraz ısınmasını bekledikten sonra D ye alıyoruz hala ekranda D yazmıyorsa bekliyoruz biraz süre sonra tekrar deniyoruz.

Şanzıman yağı geçen sene değişti. Şimdi şanzımancıya gidip dediklerini kontrol ettirticem tekrar yazarım. Çok sağolun teşekür ederim.

onurforces, ai_torcuk ve MAERKEK bunu beğendi.
  4. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  5. ahturkoz

ahturkoz Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    Ustam çok teşekkür ederim, ikitellide bir şanzımancıya gidecem bunuda sorayım.

onurforces bunu beğendi.
  6. onurforces

onurforces Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,411
    Ad Soyad:
    onur forces
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Gecmis olsun. Sonucu yazin lutfen.

7. erhan_41

erhan_41 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    Erhan A.
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    slm lar,benzer bir sorun 2 gündür ben de de yaşanıyor. aracım 2006 tucson ve 3 yılı gecti ve memnuniyetle kullanıyorum. Fakat 2 gündür hava cok soguk ve sabahları vitesi D ye aldığımda boşta gibi davranıyor ve ilerlemiyor. R de de tepki vermiyor. Manuel moda aldıgımda ekran da bütün vites geçişlerini görüyorum ama hala araç boşta gibi duruyor. Dün sabah gazi fazla fazla verince D de bir süre sonra zorlanarakta olsa yürümeye başladı ve arıza lambası yandı. sonrasında arac kendini topladı ve normale döndü. Sanayideki sevdiğim bir abime gittim ve aracı kontrol ettiler ve şanzumanla ilgili pekcok arıza kodu çıktı. Kodları temizledik ve yapılan kontrollerde arac normaldi. Yine bu sabah evden biraz erken cıktım ve aracı birsüre boşta çalıştırdım ve ısıttım. D ve R ye alarak vitesi hafif hafif gaz verdim ve bir süre sonra arac normale döndü ve yine sorunsuz kullanıyorum , bu sefer arıza lambam da yanmadı.
    sorun tecrübelerinize binaen ne olabilir?Teşekkürler.

8. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba. bu konuda iki önemli ayrım var;
    1 - ekranda geçiş göründüğü halde vitese geçmiyorsa selenoid yada tesisat problemli denilebilir. çok çok küçük ihtimal motor beyni selenoid mosfeti problemi de olabilir.
    2- ekranda geçişler görünmüyorsa halat yada kafasındaki inhibütör switch sorunlu demektir.
    sizin sorununuz selenoid tabanlı görünüyor, arıza kodlarını silmeden önce not etmeniz daha iyi olurdu. şanzıman yağı en son ne zaman değişti ve hangi yağ konuldu?

erhan_41 bunu beğendi.
  9. erhan_41

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    Erhan A.
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    cevabınız için cok tesekkürler, soğukta boyle bir sorunun ortaya cıkması raslantı mıdır yoksa ilgisi var mıdır?
    Şanzuman yagını ben hiç değiştirmedim ve ne zaman değişti hiçbir fikrim yok.

10. erhan_41

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    Erhan A.
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    slm lar,bu sabahta aynı sorunu yaşadım ve yine aracı ısıtarak bir süre sonra normale döndü.Şuan yine sorunsuz kullanıyorum.

11. erhan_41

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    Erhan A.
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Tucson (2004-2009)
    herkese selamlar,arac havalar ısınınca normale döndü dedim ama bu öğlen marş basmasına ragmen calışmadı. pompa sesi geliyor kızdırma ışıgı sonuyor marş sorunsuz basıyor ama araç çalışmadı.aracı en son dun sabah kızımı okula bıraktım geldim ve bugun öğlen bu sorunu yaşadım.
    aracta motor arıza lambası ve bir arıza ışıgıda yanmıyor fakat marş basmasına rağmen araç çalışmadı.
    sonra el frenini indirip hafiften araç hareket etti ve yine marşa bastıuğımda sorunsuz çalıştı sanayiye gittim ve orada herşey normaldi ,usta da sadece varsayımlarda bulunabildi.
    biraz önce eve geldim ve aracı park ettikkten sonra stop ettim ve bi marşa basayım dedim ama nafile yine çalışmadı.
    el frenini indirerek hafif yerinden oynattım ve marşa bastım arac sorunsuz çalıştı ama aracta herhangibir arıza lambasıda yanmıyor.
    benzer olayı yaşayan var mı?

12. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Çalışmadığında devir saati hareket etmiyorsa Krank sensörü bozuk olabilir

MAERKEK bunu beğendi.
  13. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Çalışma mantığını çözmemiz gerekli.

Şanzıman dişlileri oynayınca neden çalışır ?
    Şanzıman sisteminden gelen bir bilgi sinyali eksikliği neden olmuş olabilir. Siz aracı hareket ettirince bilgi oluşuyor olabilir. (Sensörler önem taşıyor)
    Aracın beyninden harici otomatik şanzıman beyni kontrol edilmeli. Arıza kodları orada da taratılmalı.

Şanzıman zf üretimiyse kendilerine ait servis ağı mevcut. Onlara göstermenizi tavsiye ederim.

Bu Sayfayı Paylaş