Arkadaşlar, Geçenlerde motor contası,trigeri,sudevirdaimi,kayışların eskiyenleri değişti.Bunlardan sonra araçta sorunlar ve sesler başgösterdi.Motorun içinden sol taraftan sanki kısadevre sesine benzer bir cızırtı geliyor.Bu ses dururken çok az geliyor.Yolda giderken ise bariz aracın içinden duyuluyor.Gaz verdikçe ses artıyor.İşin garip yanı lpgde o ses yok denecek kadar az.Dururkende aynı yok denecek kadar az.Anlamış değilim.Aracın havlandırma sistemine sanki yaprak girmiş gibi bir cızırtı.Neden olabilir acaba.Motoru açtırmadan evvel bu sorunlar yoktu.Benim kafama takılan egzantrik konum sensüründen dolayı araç marşda sorun yaratıyordu.Usta orada ufak bir ayar yaptı biraz düzeldi.Acaba ses oradan kaynaklı olabilir mi?Yani hala ufak bir ayar mı gerekiyor? Bu sorunlar adamı araçtan soğutuyor.Ustaya gide gele bıktım.
Birde giderken çok geliyor.Acaba benzin enjektörleri yapar mı o sesi?Onlar lpgde de çalışıyor mu ki?Çalışmıyorsa tek o çalışmıyor lpgde.Bir de aklıma benzin pompası geliyor.O 1997 sonatalarda tam olarak nerde.Ondan olsada dururkende gaz verdikçe yapması lazım.Dururken yok gibi ses.Bayağı içerden duyuluyor.Dururken duymam imkansız.O ses geliyor. Lpg de de geliyor ama çook az.Benzinde bariz fark ediliyor.Cızır cızır benzinde fark ediliyor.
Kardeş bu cızırtı sesi neye benziyor benim arabadada vardı düzeldi diskin oraya taş gitmiş o yapıyomış. Öyle bir sesmi.
Öyle bir ses değil.Bu ses benzinde yüksek,lpgde yok denilecek kadar az geliyor.Dediğin gibi olsa sürekli gelir.Lpg benzin fark etmez.
Kardeş ozaman dediğin gibi benzin pompası büyük ihtimal. Tanıdığım bir usta vardı motorcu o aklıma geldi, mazda 626 nın benzin pompasını temizliyordu sorduğumda ses yaptığını söylemişti. Benim eski araçta 87 honda accord da vardı o sorun ama cızırtı değil bozuk traş makinası gibi ses yapıyordu.
Benimki sanki bir vida sıkılmamışta pul titreşiyormuş gibi.Acaba benim araçta benzin pompası neredeki.Ses motordan geliyor.Oradamı pompa.
Benim honda accordda arka benzin deposunun yanındaydı. mazdayı yanlış hatırlamıyorsam önde solda şaaenin biraz üstündeydi. Ama senin araçta nerde onu bilemem senin arabayı çalıştırıp iyi bir gözlemlemen lazım. Hatta bulabirsen bir kanala çek aracı çalıştır iyice bak.
Kanal bulamamda yerini bir bilsem ona göre o mu diye incelerim.İşin garip yanı dururken gaz versemde yolda giderkenki kadar ses duyulmuyor hatta dururken motorun kaputu açıkken bile o kadar ses yok.Eğer pompa olsa ses yapmazmıydı.Sonuçta dururkende benzin geliyor.
Seyir halinde olması demek ya tekerlerde ki yok diyorsun benzinle teker ne alaka. Peki kardeş kayışlara baktınmı. Birde aklıma radyatör fanı geliyor ya pervanesi yada motoru.
Fanlarda sorun yok.Değilse bir kaç kere motor kaputu açıkken fanlar çalıştı ses yapmadı.O tarafta kayışlar var ama onlarda ciyak ciyak öter.Birde lpgde niye yok denecek kadar az.Benzinde çok.Kayış olsa her zaman yapmaz mı?Anlamış değilim işin içinden çıkamadım.Teker bilası desem sürekli aynı yükseklikte ses yapar.Birde gaz verdikçe yükseliyor ses.Bir de lpg de aynı ses yok.Ben benzin enjektörlerinden şüpheleniyorum ama bilemedim.Benzin enjektörleri öyle ses yaparmı ki.
Benzin regülatörü nerede ki?.Birde sorun sente atmasından kaynaklı mı diye düşünüyorum.Sente atmıştı düzeltilince ses gitti gibi.Gerçi pek kullanıp deneme fırsatımda olmadı.Az bir kmde denedim ses yoktu ama sonradan gelirmi bilmem.Belkide senteyi düzelten ustaya tarif etmiştim belki o başka yerlerine bir şeyler yapmışta olabilir.Şimdide 4500-5000 devirlerde hırlama yapıyor.Sanki v8 motor gibi.