selam arkadaşlar. ben geçen ayın 28 inde 1994 model otomatik vitesli hyundai sonata 2.0 SOCH GLS aldım. araç 225bin km de ve lpg ilk defa 1000 km önce takılmış. motor çekiş gidiş duruş cruze control abs vs. hepsinden çok memnunum klima bile süper ancak bir iki ufak problemim var. problem 1. araç ilk çalıştığı zaman benzinde çalışıyor gaza geçince stop ediyor ve rölanti durduğu yerde durmuyor. ısındıdktan sonra rölanti vites P ve N konumundayken 1400 ve 1700 arası geziyor R veya D 2 L konumlarından birindeyse 800 ve 200 devir arası geziyor hatta bazen olayı abartıp stop ediyor. problem 2. içeriden kapıları kilitledim ve kilitleme tuşu basılı kaldı ve m.kilit devre dışı kaldı. derin çalışmalarım sonucu ( sol ön kapının iç döşemesini sökmek vs.) m.kilitin sigortasının atmış olduğunu keşfettim 15w sigortayı değiştirdim sorun çözüldü sandım ama çözülmemiş. m.kilit devreye girdi ama bi eksik vardı o da sağ ön kapı. aracın diğer 3 kapısı merkezi kilitle kilitlenip açılabilirken sağ ön kapı hiç bi tepki vermiyor. bi de harita okuma lambalarından sağ taraftaki de iptal oldu o arada. bu sorunu acilen çözmem lazım hanım çok şikayet ediyorben bindikten sonra o dışarıda bekleyince. arkadaşlar. daha önce bu gibi sorunlarla karşılaşmış olanınız yada aklına herhangi bir çözüm geleniniz varsa sabırsızlıkla duymayı bekliyorum. ben kaliteli usta bulmak konusunda çok şanssızım tanıdığınız bildiğiniz güvenilebilecek bi usta tanıdığınız varsa onun da adres ve telefon bilgilerini verirseniz çok memnun olurum. saygılar. Düzenleyen : ozgur.kivanc
selam bende de 94 sonata var ama manuel .Motorun ile ilgili soruna çözüm bulamam ama sağ ön kapı ki bende sol önde meydana geldi diğer 3 kapı m.kilit çalişiyor sadece sol ön çalışmıyordu.m.kilit motoru yanmış yenisi ile değiştirdik ama orjinal değil zaten çıkanda orjinal değildi.10 lira m.kilit motoru +far ayarı.30 lira işçilik 40 liraya hallettik,harita okumaya gelince benimkinde biri yanıyor diğeri yanmıyor açtım ampülü ısınmadan plastiği eritmip yapışmış ama çalışıyor ikisinde de bitemassızlık var biraz ayar istiyor sanırım seninde sorun içindeki ampüldünden kaynaklanıyordur.mersinde olduğum için size bir usta önerme sansımda yok .
yanıtınız için teşekkür ederim. ancak kafam karıştı. bu merkezi kilit motoru her kapıda ayrı ayrı mı oluyor? bende bundan önce 190 mercedes vardı ve tek bir motor vardı. tüm kapıları o yönetiyordu. bi de benim sağ kapıyı dışarıdan açarken m.kilit devreye girmiyor yani anahtarı taktığımda sadece sağ kapıyı açıyor. m.kilit için sol kapıdan açmam gerekiyor anahtarla. harita okumaya gelince ben sağ kapının da harita okumanın da elektrik arızası olduğundan şüpheleniyorum, nedeni ise ikisinin de sigorta attıktan sonra aynı anda devre dışı kalmış olması. bilemiyorum. diğer tecrübeli arkadaşlarında ( özellikle motor konusunda) yorumlarını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
ustaya gitmeden önce ben kendim açtım ön kapıların döşemelerini ayrı ayrı vardı m.kilit motoru ..en azından bir oto elektrikçiye gidin umarım sorununuz çözülür
merkezi kilit motorunuz yanmış + harita okuma lambanız değişmesi gerekiyor + LPG ayarı yapılması lazım
teşekkürler koray bey. merkezi kilit motoru ve harita okuma lambasını dediğiniz gibi yaparım. fakat lpg ayarı olmuyor. geçen cumartesi lpg yi 1000 km bakımına götürdüm. serviste ayar yapan adam bilgisayarla bişey ayarladı ancak yine sorun çözülmedi hatta eskiden stop etmeyen (ancak rölanti sıkıntısı yine vardı) araç şimdi stop etmeye başladı. o yüzden 2 gündür işe otobüsle gidip geliyorum. gaz ayarı yapan arkadaş boğaz kelebeğinden sorun olabileceğini söyledi. eğer tanıdığınız ankarada güvenebileceğim bir usta varsa boğaz kelebeğinin temizliğini ve bundan sonraki aracın rutin bakımlarını ona yaptırmak isterim. ilginiz için teşekkürler.
ustanın dediği gibi olabilr.. hava filtresi ve buji + buji kabloları sağlam di mi ateşleme yapıyor yani
aracın ateşlemesinde gidişinde ilk marşında falan hiç bi problem yok. sadece rölanti durduğu yerde durmuyor. bu motorun arka tarafında EFI 2000 yazan büyük sayılabilecek bi parça var. o parcanın gaz kelebeğinin bağlantısının önünde galiba hava girişi yapan bi boğaz var. onun önündeki ayar vidasıyla çok oynanmış benim anladığım kadarıyla. ama işte bilmeyen ustaya da götürmek istemiyorum. galiba en sonunda bir hafta sonu ben açıp dağıtıcam ya komple berbat edicem yada adam gibi düzene girecek araç.
bu arada belki sorunun anlaşılmasına yardımcı olacak bi bilgi olabilir paylaşayım. araç atıyorum 3. yada 4. viteste 80 - 100 km süratle seyrederken ayağımı gazdan çektiğimde de rölanti bi yerde sabit kalmıyor. normalde 1000 - 1100 devirde sabit kalması gerekirken benimki sanki N ye almışım gibi 1400 - 1700 arası gidip gelmeye başlıyor. Düzenleyen : ozgur.kivanc
Sol kapı daha çok dikkat istiyor ç7nku ilk acmamda arka bagaj açma düşmesinin kablosunu en dipten koparttim zaten camlari ve aynalari kumanda eden soketler birde kapı açıldında yanan lambanin soketi var onlari cikardinizmi rahat .vidalari sokunce ki zaten altta iki yanlarda bir birde açma kolu ile kapı çekmeye yarayan plastik parcanin içinde var. Bir kaç yerinde içten geçmeli plastik parçalar aşina ne diyorlarsa ☺