Arkadaşlar forumu biraz inceledim... Uygun lastik ölçüleri: 185x65x14 195x55x15 195x45x16 205x45x16 Arkadaşlar aracımda 14 inc ebatında lastik var.... lastik boyutunu büyütmek istiyorum ancak 15 ler iyi de yapmışken 16 yapıyım diyorum... Ancak konfor açısından 45 yerine 50 yapmayı düüşünüyorum... Yani 195x50x16 veya 205x50x16 ölçülerinden birinden alsam (özellikle 195x50x16) ne gibi sıkıntısı olur... ya da sıkıntısı olmaz mı? Hem lastik ebatını genişletip yol tutuşunu artırmak istiyorum hemde geniş bir jant kullanmak istiyorum...
dostum bende de accent era 1.5 crdi 2011 mode paket var. aracı aldığımda üzerinde fabrika çıkışı 185/65 lastikler vardı. 16 inc jant aldım , üzerine 195/45/16 petlas pt711 velox sport lastiklker taktım. eğer 16 inc jant kullanacaksan 195/45/16 lastik orjinal tekerler değerlerine uygun , fakat benim kafam ütülenmiş durumda , 45 yanak dangır dungur bütün yolun sesini içeriye veriyor. 205 takma derim , 195 taban yeterince yakıt tüketimine etki ediyor , 205 felaket olabilir. en temizi kafa ütülemesi sorun olmaz diyosan 195/45/16 ama biraz daha kalın yanak seçeyim kafam ütülkenmesin dersen toplam tekerlek çapınıda biraz büyütmüş olursun ama 195/50/16 kullanabilirsin.tabi kullananların tecrübelerini sormakk lazım. onun haricinde konfora önem veririm ses almasın fazla dersen 16 janttan vazgeciceksin.en fazla 15 ben 17 düşünüyordum , iyiki takmamışım.
Bu tür şeylerde fazala maceracı olmamak gerekir, birçok kişi tarafından tercih edilip memnun kalınmış ölçülerden başkalarına yönelmeyin derim. Era için 195-55-15 en uygun lastik ebatıdır, Jant konusunda ise ofseti aşırı olmadıktan sonra sorunda olmaz. Eraya 16 inc lastik takmak demek arabayı leylek yapmaya benzer bu seferde arabayı basmak içinde iyice alçaltmak gerekecek, araba fındık kabuğu gibi sallanıncada Allahım neydi günahım şarkısı mırıldanmaya başlarsınız.
bencede Era icin 16 inc jant isine girme . Bunun birkac nedeni var. Bu nedenlerden birkacı 16 jantlar. Genelde 7 ofset olur. Ve alacagın 195 lastik jantı tam kapatmaz. Kenarları vurursun. 45 ,50 yanak 195 taban lastikte pek konfor vermez. Aracın esneklıgi azalır. Öntakım cabuk yıpranır. Ve jant agırlıgı arttıkca yakıt tüketimin artar. Bu tezimi ford fiesta araclarında yapılan degisikliklerde desteklemektedir. Ford fiesta titanium modellerinde ilk basta 195-45-16 jant lastik kullanıkdı. Fakat ulkemiz yollarına pek uygun olmadıgı (sürekli balon yapan lastik, yamulan jant ve bozulan öntakım) dan dolayı 195-50-15 gecis yaoılmıstır. Bencede era icin en uygun jant lastik 195-55 -15 tir.
Şoför kapısını açtığınız zaman kilit tutucunun aşağı tarafında yapıştırılmış büyük bir etiket var. Orada aracınıza takabileceğiniz uygun jant ebatı vs, lastik basıncı falan mevcut. O etiketten fikir alabilirsiniz... Ayrıca verdiğim bu linkten orjinal lastiğe göre en uygun ölçüyü görebilirsiniz... http://www.lastik24.com/Calculation.aspx