Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

1.5 Crdİ Islık Sesi Ve Yakıt Tüketimi

'Arıza Tespit Bölümü' forumunda Emir97 tarafından 14 Ekim 2025 tarihinde açılan konu

1. Emir97

Emir97 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    Emirhan Şen
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Merhaba,

2007 Hyundai 1.5 Crdi Vgt Getz aracımda çok hafif düzensiz bir ötme(ıslık benzeri) sesi var. Bazen rölantide çalışırken sabit duyuluyor. Bazen kesiliyor. Bazen de gaz verirken ve gazdan ayağı çekince hafif ıslık oluşuyor.

Sabit öttüğü zaman hava filtre kutusunu açtığımda hat içinde belirgin bir ıslık sesi alıyorum. Yakıt tüketimin şehirçi 6 7 litrelerden 12 litrelere çıktı diğer sorun da bu.

Hava hattında kaçak olacağını düşünüp kendimce sızdırmasız ve güçlü bir düzenekle hava filtresine bağlanan turbo girişindeki kısımdan duman( sigara dumanı) vererek sistem kaçağını tespit etmeye çalıştım ancak en ufak bir duman kaçağı olmadı.

Ses turbo sesinden bağımsız turbo sesini yüksek devirlerde haricen duyuyorum. Turbo 2000 km önce revizyonlu değiştirdim. Pcv valfi kısmında yağlanma vardı bu yağ terleme olarak turbo ve intercolera ulaşıyordu. Yağlanmayı ve sesi kesmek adına valfi değiştirdim. Ek olarak oil catch can taktım.

Emme hattında kaçak mı yoksa egr açık kalması gibi bir sorun olabilir mi? (Motoru yeni yaptım egr sistemi komple temizlendi). Obd üzerinden rölantide MAF 9.72g/sec MAP 98kPa boost -0.03 bar veri alıyorum.

Sesi link olarak bırakıyorum;

https://voca.ro/1jGZ8zvexTOS

Şimdiden teşekkürler.

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,360
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, valf klapeniz tam kapanmıyor olabilir. EGR çekirdeğini söküp temizliğini kontrol edebilirsiniz.

Emir97 bunu beğendi.
  3. tatlisues

tatlisues Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Su Tatlıcı
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    ioniq 5
    Getz’indeki hafif ıslık sesi ve artan yakıt tüketimi muhtemelen küçük bir emme hattı veya vakum kaçağı, EGR vanasının tam kapanmaması ya da VGT turbonun düşük devirde hafif sızması kaynaklı olabilir. Duman testi büyük kaçakları elemiş olsa da küçük kaçaklar bazen gözden kaçabiliyor. MAF sensörü ve intercooler temizliği de yakıt tüketimini etkileyebilir. Öncelikle emme hattı bağlantıları, intercooler, EGR valfi ve VGT turbo kontrolü yapılmalı.

Emir97 bunu beğendi.
  4. Emir97

Emir97 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    15
    Ad Soyad:
    Emirhan Şen
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)

Yanıtınız için teşekkür ederim.

Egr valfimi 2000 km önce temizlemiş olmama rağmen yine kuru kurum dolmuş. Valfin pimi ve karşılığındaki yaylı mekanizmada takılma yok stabil görünüyor. Turbo 2000 km önce revizyonlu değiştirildi. Enjektörler makinada ölçüldü normal çıktı.

Oksijen sensörü, maf, map, intercooler ve egr komple temizledim. Yakıt tüketiminde ve seste çok da değişen bir şey olmadı.

Aracı devirli kullanıyorum. Haftada 2 kere 30 dklık uzun yolda 2700 3000 devirde kullanıyorum. Şehiriçi 2500 den önce vites yükseltmiyorum. Yakıtı Tpden alıyorum. Rölantide obd üzeründen alınan veriler bu şekilde.

Bu Sayfayı Paylaş