Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

1.5 crdi era yakıt sarfiyatı için nasıl kullanılır

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda oziya tarafından 28 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu

1. oziya

oziya Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ilk önce kusuruma bakmayınız..forumda aramama rağmen bulamadım..onun için yeni başlık atmak zorunda kaldım..

Dizel bir era aldım..kullanım esnasında nelere dikkat etmek gerekiyor..hızlanma ve devir saati durumlarını biraz anlatırsanız sevinirim..Forumu incelediğimde herkes farkı şeyler söylüyor...Onun için bu başlık altında toplanırsa bilmeyenler daha kolay bulup okuyabilir..

hayırlı ramazanlar herkese..

2. gölge_23

gölge_23 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    bir dizel kullanıcısı olarak soyle dieyim. vites değiştirme aralıgı 2750 -3200 . ancak dızel aracı bıraz yorman lazım kı . arac cekısten dusmesın. been genelde 3000 devırde deısıtırırım. 2000 devrın altında trafık dısında fazla kullanmamanızı tavsıye ederım. dizel arac narin motora sahıptır oyuzden devırlı kullanıcaksınız. yok yakttan tasarruf edeyım 2500 falan kullanayım. bunlar palavra. aracın motorunu ve turbosunu elınıze alırsınız.

3. Barış Özkan

Barış Özkan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Birde Gökhan kardeşim stop etmeden 3 dakika rolantide çalışması gerekli fln diye biliyorum doğrumu acaba?

4. sweet_vagabond

sweet_vagabond Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Salih ÖZBAKIR
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Doğru biliyosunuz.
    Turbonun yağlanması için 3dakika rolantide çalışması iyi olur. Aynı şey aracın ilk çalıştırıldığında da geçerli.

Düzenleyen : sweet_vagabond

5. bsdera

bsdera Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Serdar Dundar
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bence en önemli şey, çalıştırınca 1 dk beklemek, durunca kapatmadan önce 1-3 dk beklemektir. Turbo sağlığı açısından. (Benzinli turbolarda benzer şekilde)
    Her arabada geçerli olan,sakin birsürüş tarzı ve yavaş ivmelenme konularına dikkat edilirse ekonomi yapılabilir. Ama dizel era da bu konu biraz zor oluyor, çünkü tork bağımlısı oluyorsunuz.

6. Suat DURAN

Suat DURAN Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    yakıt tasarrufu için kullanım tarzı sorulmuş:
    vites değiştirmeleri, bir üst vitesi attığınızda en az 2000 devirde kalacağınız şekilde yapınız. Bu da düz bir yolda gittiğinizi düşünürsek 2500 - 2750 devir civarıdır. Gerisi kullandıkça, sizin kullanma tarzınız ve kullandığınız yol şartlarına göre tecrübe edeceğiniz bir şeydir. Vites değiştirirken seri iseniz ve yokuşta iseniz 2750 devirde vites atıp çok devir düşmesine fırsat vermeden vites değiştirebilirsiniz. Kimisi ağırkanlıdır, vites değiştirene kadar 1000 devir kaybeder yokuşta. Siz seri olsanızda trafik yoğun olur, araç yüklü olur vs vs vs vs... şartlar değişkendir, değişmeyen : " tasarruf istiyorsanız, deviri abartmayın; dizel araç devir ister bas abi diyenlere kulak asmayın, o eskidendi. Yine de bir yerde haklılıkları vardır, benzinli yada dizel, hiçbir aracın sevmediği gibi çok düşük devirlerde titreyek gitmeyi sevmez bu motor; yapmayın" Araç çok seridir, aldanmayın, bu kozu kurtulmak için kullanın, hız yapmak veya rahatsız etmek için değil. Yoksa seri kullanmaya (deparlı kalkışlar, sık ve sert frenler vs vs )alışırsanız yakıt parası ödemeye de alışırsınız.
    ayrıca: - asla bakımlarınızı aksatmayın, dizel motor bakıldıkça yüzünüze güler ve asla sorun yaratmaz. - yakıtı mümkün olduğunca aynı (güvendiğiniz) yerden alınız; (ben sadece opetten alırım ve tüm fişleri saklarım) - lamba yanmasına fırsat vermeden (veya yanar yanmaz) tekrar yakıt koyunuz, (depo pisliğini çekmez mazot pompasını yormazsınız böylece) - turbonun sağlığı -yağlanması- aracı çalıştırdığınızda yaklaşık bir dakika beklemeden yola çıkmayınız , - yoldan geldiğinizde (gaza asla dokunmadan) mutlaka yine en az ya da yaklaşık bir dakika (ben emniyet kemerini çıkarıp tak sinyali gelene kadar bekliyorum ) rölentide bekleyiniz -yine turbo için- Bu beklemeleri neden yapıyoruz derseniz ayrıca yazarım çok gevezelik yaptım.. HAYIRLI OLSUN, ALLAH kazasız belasız kullanmak nasip etsin.. saygılarımla...

7. bsdera

bsdera Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Serdar Dundar
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    2000 devir altında kullanmak, motor sağlığından başka tehlike de yaratabilir. Araba gaza dokunduğunuz anda fırlayacak devirde olmalıdır. Trafikte tehlikeli bir durumdan bu şekilde kaçma şansınız yükselir. ekonomi yapmak için 2000 devir altını ben de tavsiye etmiyorum.

8. mehmet 26

mehmet 26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Hayırlı olsun motor 2000 devirin altındayken ani hızlanmak istediğinizde mutlaka vites küçültün,küçültmesseniz yakıt pompasını zorlarsınız.
    Tasarruf etmek istiyorsanız ani hızlanmalardan kaçının.Rampa aşağı inerken 1500 lü devirlere kadar inebilirsiniz önemli olan gaza bastığınızda arabanın hiç zorlanmadan hızlanabilmesi yüklü bir şekilde rampa çıkarkende 2500 devirin altına düşmemek lazım.Yani duruma göre değişiyor onu kullandıkça motoru hisseder hale geleceksiniz zorlanıp zorlanmadığını keşfedeceksiniz.

9. eakgun352

eakgun352 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    aynen 2500 vey 3500 çok fazla yapmaması iyi olur

10. eakgun352

eakgun352 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ama uzun yollarda geçerli kısada değildir

11. Era16

Era16 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    bende 3 gün evvel 11200 k m de 2009 1.5 CRDİ-VGT Team aldım,soracaklarım vardı fakat şimdilik gerek kalmadı,verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için çook teşekkürler.

Düzenleyen : Era16

12. musti35

musti35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Arkadaşlar ben de arabayı çalıştırdığımda ve durdurmadan önce 1 dk kadar rolantide bekliyorum.

Genelde 3000 devirde vites değiştiriyorum.
    Sanırım sadece 4.vitesten 5 e geçerken devir 2250 oluyor.
    Diğer geçişlerde 1900-2000 oluyor.

Fakat 1. vitesten 2 ye geçerken 2750 devir geçmiyorum.
    Bir yerde okumustum.
    "1 vites kalkış vitesi oldugundan fazla devir yükseltmeyiniz" diye

Bir sorum olacak sizlere:

Bazen trafikte, mahalle aralarında veya bazı dönüşlerdemecburen 2 . viteste giderken devir 1200-1500lere kadar düşüyor.Bu durumda vites 1 e alınmalı mı yokda 2 de devam edilmeli mi?

(1250-1500 devirlerde 2 den 1. vitese düşerken motor freni yapabiliyor araç. Boğulur gibi oluyor)
    Düzenleyen : musti35

13. gurcanbulut

gurcanbulut Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    617
    Ad Soyad:
    Gürcan Bulut
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ben trafikte 2000 devir altında kullanabiliyorum fakat trafik dışında 3000 devirde viteş değiştiririm. Gaza çok fazla basmam ve aracın yavaş hızlanmasını sağlarım. Aracım 1950 KM de ve şehir içi takribi 600 - 650 KM yol yapıyor. Sanırım şuanki durum için gayet iyi bir değer.

14. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Ben çoğunlukla 1. vitese alıyorum, 2. viteste türlü titreme yapmasını sevmiyorum. benzinli gibi olmuyor daha çok sarsılıyor.

15. toygartuncay

toygartuncay Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    tuncay
    Yaşadığınız Şehir:
    80-OSMANİYE
    Selamlar, aslında beni de hep rahatsız ediyor bu düşük devir titremeleri, sanırım hala alışamadım 2 ay olmasına ragmen erama.
    Yavaşlayıp dönmek gereken yerlerde hareket halindeyken 1. vitese alamadıgım icin mecburen 2. vitesde dönüyorum ama devir de 1000 civarına düşüyor ve doğal olarak titreme oluyor. Genelde şehir içinde kısa mesafalerde kullandığım için de sık başıma geliyor diyebilirim. Tavsiyeniz nedir?

Ayrıca dizel eranın torku cok yuksek oldugu için yukarıdaki belirttiginiz uygun devir rakamlarının altında kullanıyorum genelde 2000-2500 arası. Sizce sakıncalı mı?

16. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Toygar bey zamanla yavaş dönüşlerde 1. vitese geçmeye alışıyorsunuz :)
    Devir olarak da ben deviri 2000 den aşağı pek düşürmüyorum, titreme yapınca rahatsız ediyor. 2000-2500 arası bence ekonomi/konfor açısından bence ideal.

17. gurcanbulut

gurcanbulut Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    617
    Ad Soyad:
    Gürcan Bulut
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ya benim araçta bu titreme 2.viteste olmuyor? bazen 1000 devirde kullanıyotum trafikte mesela. Hızlanacağım zaman oldukça yavaş gaza basıyorum. Yavaş yavaş hızlanmayı tercih ediyorum. Ani hızlanacaksam vites küçültiyorum.

18. TrabzonAccent

TrabzonAccent Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Ben düz yolda artislik olsun diye 2. vitesde az gaz verip çekiyorum gazdan ayagımı :D bırakıyorum öyle kendi kendine gidiyo araba. bayırı bile(fazla eğimli olmayan) gaz vermeden cıkıyor aynı devirde hemde. Normalde ise devir 2500 oldumu vites değişirim. 3bine gelmem.Fakat baktım yanımda biri var kapışacam :D ozaman 5bine takıyom deviri mazotta 5er 5er azalıyo :D

19. gurcanbulut

gurcanbulut Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    617
    Ad Soyad:
    Gürcan Bulut
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Evet bide böle bir durum var ki, trafikte gaza basmadan durup kalka biliyoruz, vites değiştirebiliyoruz, yol (çok eğimli olmadığı sürece) bayır yukarı olduğunda dahi gaza basmaya gerek kalmıyor. Accent Era CRDI Gİdiyor kendi kendine :))

20. TrabzonAccent

TrabzonAccent Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    aynen ya o durum çok hoşuma gitti :D bazzen 1 de gidiyom gaza basmadan. millet yürüme geçiyo bni :D

Bu Sayfayı Paylaş