Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

1,4 ve 1,6 hangi devirde hangi hız?

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda ormanci14 tarafından 3 Şubat 2009 tarihinde açılan konu

1. ormanci14

ormanci14 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Arkadaşlar eralarda hangi devirde hangi hıza ulaşıyorsunuz?
    benim araç 1,4 team abs 1300 km de.
    3500 devirde 120 ve 4000 devirde 140 ı görüyor.normali nedir?

1,6 kullanan arkadaşların devire göre hızları nedir acaba?

2. Bleda

Bleda Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    ne kadar düşük devir o kadar az yakıt tüketimi.

3. Göztepe1925

Göztepe1925 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    1.6 5nci vites 140 km/h 4000 devir çok değil mi? 1.6 kullanan arkadaşlar yazabilir mi devirlerini?

4. gti_onur

gti_onur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    benzinliyi bilmemede dizel era 5 wites 3,000 dewır tam 150 yapıo =)=)

5. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Ortalama bir benzinli bir aracın 5. vites hız/devir oranı 32km/h X 1000 dev/dk ile 40km/h X 1000 dev/dk arasında değişmektedir. Bu devir bandları aracın kullanım tarzına, motor gücüne, üretim amacına göre değişir.

Örneğin 1.3 litre suzuki siwift marka aracın 5. viteste 1000 dev/dk daki hızı 38km/h dir. Buda 4000 devirde 152km hıza tekabul eder.

Fiat marea HLX SW aracın aynı devirde aynı vitesteki hızı 33.5km dir ve bu araç son hızı olan 205 km'ye 6100 dev/dk gelmektedir.

Vites oranı eğimli yolda veya arkadan alınan rüzgar dışında aracın fabrika hızına etkisi olmaz. Hyundai motor gücüne göre ara hızlanmalardaki süreleri optimum tutabilmek, yüklü iken son hızına daha rahat ulaşabilmek ve ekonomik bir tüketim elde edebilmek amacı ile ideal bir devir / hız oranı olan 1000dev/dk X 35km/h değerini kullanmıştır.

Düzenleyen : tolgakmg

6. Göztepe1925

Göztepe1925 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    teşekkürler. peki 1.4 ile 1.6nın farklı devir-hız oranlarına sahip olmaları gerekmiyor mu? ikisi de, aynı devirde aynı hıza mı sahip?öyleyse eğer, fark nerede?

7. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Tamamen üretim maliyetleri kaygısından kaynaklıdır. Aslında 35km/h 1.4 motor için uzun bir oran. Özellikle sollamalarda yüksek viteslerde sorun yaratır (ki birçok 1.4 kullanıcısının ortak sorunu). 1.6için ideal olsa da 1.4 için bence 33km/h oranlı birdiferansiyel kullanılabilirdi (en azından şanzuman aynı kalmak şartı ile) Ancak yamasuma amcam herhalde (boşveeer.Takın gitsin. Bir vites düşürürler canım onlarda) demiştir herhalde...

8. Cuneyt013

Cuneyt013 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0

gerçi ustalar daha iyi bilirler ama benim bildiğim kadarıyla motor hacminin devir ile alakası yok. 1.4 ile 1.6 motor hacimli olup da vites sayısı ve vites dişli oranları aynı olan iki araba arasında hiçbir devir/hız farkı yok. 1.4 ile 1.6 arasıntaki tek fark 1.6 nın daha güçlü olması dolayısıyla 1.4 e göre daha çabuk hızlanmasıdır.

9. Göztepe1925

Göztepe1925 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    cevaplar için teşekkür ederim. aynı devir ve hız oranları mevcut demek ki. böylece başlığı açan arkadaş da sorunun yanıtını öğrenmiş oldu.
    yani kısaca; 140 km/h ile giden bir 1.4 ve 1.6 era'nın devirleri ikisinin de 4000. aradaki fark, bu devire ulaşma süreleri. onu da tork belirliyor. torku fazla olan 1.6 daha kısa sürede hızlanıyor.

10. mdmrx

mdmrx Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    aynı devirde aynı hızı alırsın çünkü dişliler önemlidir. ama 1.6 daha çok tork ürettiğinden aynı devirde yokuşlarda ve gaza dokununca daha çabuk tepki verir. birde devir in artış oranı ile hızlanma artış oranı aynı değildir olamaz zaten. 5. vites son vitestir.

1--5.vites 2000 devir hız 70
    2--5. 2600. 90 aradaki fark hem devirde hem hızda %30 ama
    3--5. 3000. 100 ---1 e göre devir %50 artarken hız %50 artsa 105 olması lazım demekki buradan itibaren yakıt tüketimi artıyor demektir..
    senin verine bakalım
    4--5. 3500. 120---1 e göre devir %75 artıyor ama hız %75 artmıyor..4000 devirde 140 gittiğinden emin misin..çıktın mı o hıza..çünkü 1 e göre devir %100 hızda %100 artıyor ..yani üstteki örneklere göre normale dönmş oluyor ki bu imkansız.

sana şunu izah etmeye çalışıyorum..5. vites 2600 devir hız 90...bu hızdan sonraki her hzılanma daha yüksek devir istediğinden yakıt tüketimin artar. arabanın önündeki rüzgara karşı direnci azalır ve rüzgarı delemez. bu da daha fazla güç harcayıp daha az hız yapmasına sebep olur. eğer devir ve hız doğru orantılı olsa idi araba daha fazla yakmazdı..yani..4000 devirde 140 yapsa araba o zaman 2000 devir 70 e göre iki kat yakıt yakar. yarı süre erken varırsın gideceğin yere ve yakıt değişmez kısaca..ama bu mümkün değil..

11. sabri eray

sabri eray Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    merhabalar
    bende 1.4 select otomatik var
    hatta bugun otoyolu cıkıp bastım denemek amaçlı devir- hız durumunu
    3000 devir 4.vites(otomatik olduğundan) 130-135 arası bir hız yapıyor
    o zaman otomatik arabalar daha mı ekonomik oluyor otoyollarda
    bir bilen cevaplarsa sevinirim

12. Göztepe1925

Göztepe1925 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    mdx78 sağol açıklamalar için. bu konu bir sürü soru üretilebilecek bir konu. örneğin sabri eray'ın sorusu da enteresan. düz viteste 4000 devir-otomatikte 3000 devire karşılık geliyorsa, otomatik şanzıman,şehirdışında daha mı az yakar?

13. mdmrx

mdmrx Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    otomatik şanzımanda 5. vites var mı....yok kardeş şimdi tekrar baktım hyundai era özelliklerde...o yüzden..

hyundai nin otomatik şanzımanı malesef bir honda veya citroen gibi yakıt bakımından kaliteli değil. en az %10-15 fazla yakıyor ki bu da sitede var zaten. 10-15 yıl önce tüm otomatik şanzımanlar çok yakardı ama artık bir çok arabanın(iyi markalarda) otomatik şanzımanı normalden az bile yakabiliyor.

ş.içi %20...ş.dışı %10 fazla yakıyor era otomatik
    citroen c4 de bu..ş.içi %10...ş.dışı %2-3
    honda civic te bu ş.dışı ve ortalamada neredeyse aynı ş.içi %5 fazla

http://www.hyundai.com.tr/tr/Content.aspx?id=aracozellikler&tid=1&model_id=4&menu_id=21&ordercolumn=1.2

5.vites normal 0.837 ....otomatik (-)

(otomatiğinde 5. vitesi olanlar oldukça az yakıyor))
    Düzenleyen : mdx78

14. hyundaı_era_06

hyundaı_era_06 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    5.vites 2000 devir 110 km,gazı kökle 2 sn sonra ibre 160km bayılıyorum bu motora

15. Misafir

Misafir Guest

Hocam benimde tek bayıldığım nokta bu işte. Uzun yolda 120-130 km/h hızda devir 2500-2600 sadece. Motordan daha ses bile çıkmıyor. Lanet olsun içimdeki dizel era nın motor sevgisine.

16. sabri eray

sabri eray Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    sevgili arkadaşım mdx78
    rakamları bir kez daha incelersen
    düz vitesin ve otomatiğin dişli oranlarında
    4. viteste düz 1.031 oto (0.685) yazar
    5. viteste düz 0,837 oto ( - ) yazar yani otomatik araçlar 4 vites
    ben zaten 4 demiştim

ama göreceğin gibi otomatiğin dişli oranı ( son vites 4. 'te ) düz vitese ( son vites 5. 'e) göre daha düşük değer olduğundan, 3000 devirde aracım 130km/saat gibi yüksek hızlara çıkıyor.
    Benim sorum şu
    Otoyolda otomatik araç daha ekonomikmidir.
    Yoksa burada sana mekanik dersi vermek değil
    Lütfen tecrübe etmiş, otomatik vites kullanıcısı bir arkadaş cevap versin.
    Teşekkürler

17. mdmrx

mdmrx Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    tecrübe etmeye gerek yok..fabrikanın teknik verileri ortada...yukarıda başka araç modellerinden de örnek verdim. bu değerleri bizzat sitelerine ziyaret ettikten sonra yazdım kafadan atmadım..

birde baktımda ben o cevabı sana değil göztepe ye vermişim..o normalin 4 bin deviri otomatikin 3000 e eşit demiş..öyle olsa otomatik çok az yakması lazım ama yakmıyor.

yani otomatik 3000 devir in manuel 4000 devir e eşitliğinden bahsetmiş arkadaş..bende onun otomatik içinde son vitesin 5 olduğunu sandığını düşündüm. 3000 devir ile 4000 devir aynı olamaz değil mi..
    belki senin yazından da senin 4.vitesle 5. vitesi karşılaştırdığını sanmışımdır. öyle ya otomatik vites araba kullanıyorsun elbette bilirsin aracının kaç vites olduğunu. ben biraz cevap yazarken aceleci davranmışım.

dünyanın en iyi otomatik şanzıman üreticisi honda dır. ve araçlarının bir çoğunu otomatik satar çünkü yakıt tüketimi otomatik ve manuel arasında çok az fark vardır. hyundai de otomatikte 5 vites kullanırsa yakıt tüketimi en az %10 düşeceğini tahmin ediyorum.

yanlış anlaşıldıysam kusura bakma

Düzenleyen : mdx78

18. Misafir

Misafir Guest

ben 1.vites gazın köküne kdar bbasıyorum 1.4 selecet devir 7 bine kdar çıkıyor 60 kmh ve kendisi geri atıyor aşağıya doğru bi sorun olurmu bu şekilde kulannsam

19. blackmagic77

blackmagic77 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley3.gif e muhtemelen kısa zamanda motoru yersin sonra beklemediğin bir anda çekici üstünde servise çay içmeye gidersin https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

bence 5000 hadi daha olmadı 6000 i geçirme senin ve arabanın sağlığı için
    (sadece bir görüş-tavsiye)

20. Emre Ömür

Emre Ömür Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    bizde de 1.4 era varbir kaç sefer denemıstım 1de 50 yi geçmedi geçenlerde denedim 1de 60 rahat yapıyo ama her zama böyle kullanmak sakıncalı zaten 60 yaptığında kesici giriyo bide çok zorlarsan motor yağının ömrü kısalır ve daha erken kurum tutma v.s. bi sürü ıvır zıvır en iyi devrinde gitmek ses istiyosan bi hava filtresi tak...

Bu Sayfayı Paylaş