Değerli arkadaşlar, Kıymetli ustalarım. Araç 1.4 otomatik Era (2007 model - km 160 bin) şanzıman yağını ve filtresini değiştirmeyi düşünüyorum. benden önceki sahibi hep tapadan boşaltma yoluyla 3 lt.lik değişim yaptırmış. cihazla komple değişim yapılmamış. bazıları diyor ki "öncesinde cihazla komple (6 lt) değişim yapılmadıysa eski şekilde devam etmek gerekir. yoksa tam temizlik olursa şanzıman mekanizmasındaki tortulardan dolayı sorun çıkarabilir" bu doğru mudur? ayrıca kimisi "yetkili servisler de değiştirmiyor" diyor, bu konuda siz ne yapmamı, nerede yaptırmamı önerirsiniz?
öyle zararı olmaz mı abi? sonuçta kitapçığa göre de değişmesi gereken bir yağ bu. zamanla filtresi de tıkanmaz mı? ben de çok bilmiyorum ancak mantık yürütüyorum. sizin tecrübelerinize değer verdiğim için fikrinizi almak istedim
Bazı modellerde filtre değişimi görünmüyor. Sebebi de filtrenin şanzıman içerisinde bulunmasıymış. Değişim için şanzımanın inmesi gerekiyormuş. @MSC Serdar bey daha önce bir kaç kez belirtmişti. Bu durumda olan araçların şanzıman filtreleri çok büyük ve kolay kolay tıkanmayacak yapıdaymış.
Bilgi için çok teşekkür ederim abi. Sanırım sizin aracınız da otomatik vites. Müsadenizle bir şey daha danışmak isterim: Aracı satın aldığım kişiden şu bilgiyi de aldım: Aracım 100 bin km.de iken ve 135 bin km.de iken tapadan boşaltma şeklinde 3 lt.lik iki ayrı değişim yapılmış. Ve şu anda araç 160 bin km.de. Bu yapılan değişimler yağı ne derece temizlemiştir, bu durumda kullanmaya devam mı etsem? boş yere de masraf etmek istemiyorum.
Acil değişime gerek yok. Maddi olarak müsait olunca değiştirebilirsin. Sonuçta era da değişim periyodu 90.000 km. 3 litre yağ 200 tl civarıdır.