2010 model getz aracım.Aracımın motoru çok ısınıyor.özellikle motor kaputu, sağ ve sol farlar ve ağ sol ön jantlar dokunulduğu zaman çok ısınmış oluyor elle dokununca ellerim yanıyor.Aracı genelde akşamları kullanıyorum güneş altında kullanmıyorum.Ve kullanma sürem 10 dakika.10 dakikada bu kadar ısınıyor.Aracı servise götürecem ancak bilen ustalarımızın yorumunu almak isterim.
aynen hararet yapmıyorsa sıkıntı yoktur ama kaputun aşırı ısınması farların ve jantların aşırı ısınması için, şunları kontrol edebilirsiniz, radyatör soğutma fanı çalışmıyor olabilir o sebeple sıcaklık kaputa ve farlara vurur, tekerler içinde balatalar kilitlenmiştir o sebeple aşırı ısınıyor olabilir (Yanık balata kokusu geliyor mu?)
Merhaba, aynı aracın 2004 modelini 5 yıldır kullanıyorum. Yaz aylarında şort-terlik giydiğim zaman sürüş sonrası kapıyı açıp ayağımı yere attığımda aracın altından ayağıma-bacaklarıma resmen sıcak hava dalgası vurur. Bugüne kadar bununla ilgili hiçbir sorun olmadı. Konu başlığında soruyu ustalara sormuşsunuz, ben usta değilim, ilgili bir sürücüyüm. Şahsen bu ısı dağılımını yetersiz izolasyon ve 3 silindirli atmosferik küçük motoruna bağlıyorum. Size düşen fanın çalıştığına emin olmak, hararet göstergesini takip etmek ve antifriz ölçümünüzü düzenli yaptırmak. Bakımlı olup hararet yapan, su kaynatan, conta yakan bir Getz'e hiç denk gelmedim. Soğutma sistemleri konusunda Hyundai cidden iyidir. Bunu da şuna dayanarak söylüyorum, antifirizi yeni değiştiğim zaman çıktığım bir uzun yolda dağılan katalitik konvertörün parçaları egzozu tıkamış. Birkaç dakika içinde aracın içi aşırı ısındı, hatta el freninin olduğu kısım dahi çok fazla ısınmıştı. Bu kısa ama olağandışı duruma rağmen hararet ibresi oynamamıştı bile.
Hocam bu modellerde hararet göstergesi yok o yüzden hararet durumunu bilemiyorum.Araştırmalarıma göre hararet yaptığı zaman kırmızı ışıklı bir uyarı veriyormuş öyle bir uyarı görmedim.
O sıcaklıklara rağmen aracı kapattığımda fan sesi hiç duymadım.Fan sisteminde de bir arıza olabilir mi.Arabamın klima sistemi komple arızalı bu arada çok alakası var mı bilmem ilk arabam ve daha ilk haftam
Hocam estafurullah biraz da başkık ilgi çeksin diye o şekilde başlık açtım.Ben biraz fandan şüpheleniyorum.geçenlerde on saniye açıldı hemen durdu.
O zaman aracı bir süre sürün, hatta düşük viteste biraz zorlayarak sürün. Daha sonra motoru durdurmayın ve park edin. Rölantideyken kaputu açıp fanı inceleyin. O sıcaklıkla en az bir kere açmasına denk gelirsiniz. Fanda bir sıkıntı yoksa içiniz rahat etsin diye bir de termostatı kontrol ettirebilirsiniz.
Geçenlerde yanık kokusunu aldım bir kereliğine mahsus oldu.sağa çektim on dakika bekledim soğuduktan sonra birdaha koku almadım.ancak oginden sonra kasislerde yavaşlarken önden ince bir ses gelmeye başladı.
Araç ve motor bilgisi üzerinden biraz cahilliğim var hocam kendim de acrmi sürücüyüm açıkçası ilk aracim olarak aldım.Motoru açıp da fanı inceleyemem anca bi ustaya gösterecem mecburen.çok teşekkür ederim
Merhaba Eskı Elantramda Banada Öyle geliyordu. Özellikle Yazın Aracın yanından geçerken bile buram buram sıcak hava geliyordu. Sırf Bu Yuzden ELM327 Cihazı aldım ve Su sıcaklıklarını takip ettim 90 dereceyi geçmedi. Hava Sıcak Motor Benzinli ÇAbuk ısınıyor ve Birde hareket etmeyip hava girişi olmadığından 5dk sonra Fan acıyordu.
Bugün ustaya götürdüm fren disklerinizi değiştirdi.Birkaç gün kullanıp tekrardan yazacam benim gibi sıkıntı yaşayan arkadaşlar bilsin diye
getz'de atmosferik 3 silindirli benzinli motor yok. sadece makyajsız dizel getz'ler 3 silindir. sizin aracınız 4 silindir. izolasyonla da doğrudan alakalı bir durum yok.
Hep 1.3 deyince aklımda 3 kalmış, orada klavye hatası olmuş, teşekkür ederim. Peki izolasyon değilse motor ısısını araçtan indiğimizde ayaklarımızda bu denli hissetmemizin asıl sebebi ne olabilir?
boş yere masraf etmeyin, yaz aylarında bu kadar ısınma normal, yazan arkadaş urfadan yazmış, sıcaklık en az 40 derece. soğutma sisteminde bir sorun olsa urfada 5 dakkada conta yanar.
Fan devreye girince camurluk boşluklarından ısıyı tahliye ediyor.Bu denli ısıyı hissetmenizi sebebi budur.Sisteminiz sağlıklı çalışıyor demek ki...Aracı stop etmeden kapıyı açıp ayağımi kapi boslugundan yere koyunca sıcağı hissediyorsam kontağı kapatmiyorum ki fan işlevini tamamlasın.
Teşekkür ederim, o konuda ben de hassasım, park ettiğimde fan sesini duyuyorsam o durana kadar kontağı kapatmıyorum.