Arkadaşlar meraba, 2001 model 1.3lx milenyum kasa araç aldım kurban bayramindan hemen sonra eksper araç motoru iyi dedi yüzde 73 ama yağını değiştir dedi bende alt takım, beşikler, kayışlar, her şeyini değiştirdim. Yağ, su ve filitreleri değiştirdim. Araçta ben alırken duman atma yoktu, yağı değişti 2 gün sonra beyaz duman atmaya başladı, ertesi daha çok derken ustaya götürdüm. Alt motor gıdık dedi sonra başka ustaya gittim, üst kapak açmamız lazım dedi peki dedim, açtılar altta sıkıntı yok ustede iticilerden 3 u tam bozuk çıktı birisi yarım diğerleri sağlam piatonlardan biri egrilmis dedi onuda değiştiler, vs contalar üst kapak hepsini değiştirdim. Araç düzeldi duman atmasi bitti gayet güzel di ama üst kapak yan tarafından hafif yağ kaçağı vardı onu fark ettim terlemedir dedim ama değil, yaptirdigim ustaya götürdüm, yaptılar üst kapak, yani o siyah kapağın altında plastik var siyah plastik conta onu yeniden değiştiler ve araçta yağ kaçagida kalmadı ama 350 km yol yaptım araçta yine beyaz duman ve çekiş düşüklüğü başladı. Daha önce üst kapak contası yakma yoktu. Açılmışken tedviren ben değiştirin dedim. Allah aşkına akıl verin beyaz duman ve çekiş düşüklüğü neden olur başına gelen oldu mu. Araç şuanda 221 bin km de, bu arada araç sabah çalışırken yoğun duman atılıyor sonra kesiliyor. Aracı satan arkadaş bilerek yağa veya yakıta birşey kattiysan haram olsun sana hakkım. Yok bende başladıysa nasibimdir derim, tüm bu saydiklarima 26 bin para harcadım, lütfen daha önce 1.3 milenyum kasada beyaz duman ve çekiş düşüklüğü yaşayan oldumu.
Beyaz duman genelde yanma odasına soğutma sıvısı gidince oluyor diye biliyorum. Eğer sabah ilk marşta duman oluyor ve motor sallantılı çalışıyorsa ve sonra düzeliyorsa muhtemelen pisyonlara sıvı gidiyordur. Soğutma suyına bakın bi azalma varsa ve yerde de damla yoksa ilk aklıma o gelir şahsen. Üst kapak contası düzgün konmamış yada belki saplamamlar sıkılırken yanlışlık yapılmış olabilir diye aklıma geldi.
Bugün saat 14.00 gibi aracı ilk calistirmaya indim, aracı çalıştırmadan önce suyuna baktım yağ yok, yağına baktım su hissiyatı gelmedi elime hem kapağı açıp baktım hemde cubugu çekip yağına baktım, kapağı açıp üstüne bıraktım atmadı kapağı, hafif kaldirayim dedim kendine çekiyordu kapagida, sonra tek tek buji kablolarini çıkardım içini ufledim tektek hempisini çıkardım iyice yittin oturttum yerine, çocuğumu eksozun başına diktim duman atarsa haber et dedim. Çalıştırdim kapakta itme varmı çalıştırdıktan sonra baktım yanlış anlaşılmasın, duman atma olmadı çok şükür. İnsAllah cekiside duzeldiyse neden böyle oldu bilmiyorum hava tahmini 27 derece şuan insAllah duman atma olmaz tekrar, buji kablosundan dolayı duman atma olurmu, çekiş dusuklugu
Yağ üst çubuğun biraz altında, yedek su deposuda fullun üzerinde, takipteyim insAllah sorun çıkmaz akşama doğru birde çekiş düşüklüğünü kontrol edeceğim, tamirciler yedek su deposunu neden ağzına kadar doldurur anlamış değilim bu arada arabayı tahmini 15 20 dakika çalıştırdim, rolentide gaz verdi sonuna kadar, yedek su kapağı açık bekledim başında arada gaz verdim kopürme hava çıkma falan olmadı.
öncelike hayrlı olsun araç. hoş olmayan bir sorun ancak contadan baska bir şey aklıma gemiyor ya conta yanik yada hatali