Evet bu motor turbo beslemeli olmasa da (turbo eklenmişi de var tabi) Hyundai'nin A segment araçlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş. Temel KAPPA II olarak 2011de duyurulmuş olsa da 2013de yeni i10la birlikte revize edildi. Üstten çift eksantrik mili (DOHC) Çift sürekli değişken supap zamanlaması (CVVT) dökme demir gömlekler, alüminyum silindir kafası çok sert döküm alüminyum blok, hafif bağlantı çubukları bakım gerektirmeyen uzun ömürlü triger zinciri elmas benzeri karbon (DLC) kaplı pistonlar soğutma jetleri
şimdi merak edilen bu motor kaç kilo ve bunun 1.2 litre olanı kaç kilo? o zaman 1.2 litre olanı daha ağır ise daha fazla güç üretse bile 1.0 litre olan daha hafif olduğu için daha iyi performans veriyor olabilir tabi arada bir 30-40kilo fark a nazaran sadece 7-8beygirlik fark olursa. Youtube ta getz in 0-100 hızlanma videolarında görmüştüm hızlanmada 1.6 getz 1.4 e göre yavaş kalıyormuş sebebi ise 1.6 getz in daha ağır olması diyordu yorumlarda buna rağmen 1.6 olan daha ekonomik bir yakıt verisine sahipti., ne olursa olsun hiçbiri bir ford transit kadar hızlı değiller kaynak yorumlar youtube ta video altında bu linkteydi boru değil yani motor ağırsa arabada ağır oluyor
Ben zaten 1.2 olanı sevmiyorum. Bi numarası yok. Oysa 1.0 çok karakterli, üzerinde kafa yorulmuş bir motor.
üzerine kafa yorulmuş motor derken? haftasonları izliyorum bakıyorum formula 1 de 2014 sezonunda motor kuralları yine değiştirildi buna göre 6 silindirli V6 motorlar kullanılmaya başlandı ve motor hacmi 1600 cm3 yani 1.6litre yanlış duymadınız 1.6 litre, formula 1 de 2014 ve şu anda 2015 sezonunda bu motorlar kullanılıyor motorun konfigürasyonu turbo beslemeli, ara soğutuculu, dört zamanlı ve turbo salyangozunun dönüşü ile bir dinamo vasıtasıyla elektrik üreterek bu elektriği depolayıp gerektiğinde motora krank mili şaftı üzerine bağlı başka bir motor vasıtasıyla ekstra dönme gücü sağlaması şeklinde çalışıyor ve bizim kullandığımız benzini kullanıyor. Otomobil ağırlığı ise sürücü dahil 600kg dan 650kg ya çıkarılmıştı, üstelik pitstoplarda yakıt almakta yasaklanınca bütün yarışanlar 100 litrelik depoyu fulleyip yarış boyunca az yada çok yakma derdine düşüyorlar ve yine yakıt yakma miktarı saatte 100kg üzerine çıkmayacak biçimde kuralla sınırlandırıldı. Ortalama bir f1 yarışı 2 saat civarıdır ve yaklaşık 300km mesafedir, tur zamanları 2013 e oranla 5-10 saniye gerileyiverdi. bu 1.6 litrelik turbo beslemeli hybrid motorlar 650-700 beygir gücünde ve hybrid ünitesinin elektrik gücü 20-30 saniye boyunca ekstra 160hp güç üretecek şekilde tasarlanabiliyor, zannetmiyorum ki bu motor çıplak halde 100-120kg ağırlığı geçsin, geçen sene böyle ufak motorlarla İtalya daki monza pistinde 360km hızları çok rahat gördüler ve kural gereği bir sezon bir sürücüye en fazla 5 tane motor sağlanacağı için eğer bu 5 motoru sezon bitmeden kullanıp bitirirse patlatır yada bozarsa bir sonraki yarışa geriden başlama cezası alacağı kuralı konuldu yani f1 yarışlarında şu anda kullanılan 1.6 litrelik turbo beslemeli hybrid motorlar 750 beygir güç üretipte hee ancak dayanıksız olacak diye birşeyde söz konusu değil, eskiye nazaran bayağı dayanıyorlar. Eskiden 90 lı yıllarda 3 litre V10 kullanılıyordu ve yine 2014 öncesi 2.4 litre V8 ler vardı. Bu motoru formula 1 ile tanıştıran ve fikri ortaya atan Mercedes olmuş, şimdiye kadar bu kadar ufak hacimde bu kadar güç üreten motoru gördük mü desem? görmedik bizdeki günlük kullanım motorlar 1.6 litre olsun hadi 2 litre olsun hangisi bu kadar güç üretebiliyor, takip ediyorum ki biliyorum bunları esas anlatmak istediğim elinizdeki arabaların ve motorların kıymetini böyle bilmeniz gerektiği eğer F1 de bile artık yakıt tasarrufu motor tasarrufu motor hacmi ufaltma az yakıt harcama gibi uçuk kurallar geldiyse bunlar bir 10 sene içinde yollara inecektir 1000cc lik bir motoru bile özler hale gelebiliriz Durum bu olunca bizdeki hiçbir motorun özel bir numarası kalmıyor. Motor işte supap zamanlaması değişik anca, o kadarı oldu devamı ileride belki gündelik yaşama gelir sabah işe benzinle gider akşam pille eve daha hızlı geri döneriz. 1.6 litre 6 silindirden 700 beygir çıkaran elin gavuru varken koreli can yoldaşımın 1.0 litreden 66 beygir çıkarması ayıp gibi geliyor bu mevzunun üzerine. 1000cc demişken Honda CBR1000 motorsiklette de 1000cc motor var ama 170 beygir güç veriyormuş torku da hiç öyle az değil 103nm yazıyor bu mevzuya kafa yordum çok feyz aldım kendime ötenin ötesi varken bizdekiler gayet mütevazi, mütevazi olması güzel, güzel olduğu kadar gizemli. Bence i10 1.0 motoru 66 beygir değil... daha fazla
Honda cbr600 ve 1000 kullanmış biri olarak inanılmaz tatlı alet ona sözüm yok ama tüm racing motorlar öyle böyle yakıt harcamıyorlar. Çünkü güç safi benzinden geliyor. Motor olarak gerçekten güzel bir çalışma çıkmış fakat 1.0 düz +lpg modeli ve 1.0 turbo modeli kesinlikle gelmeliydi bize. 1.0 t-gdi motor bence i20 ye çooooook yakışırdı. D2533 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi