LPG KABLO

Carbon Clean Nedir? Faydaları Nelerdir? Kullanıcı Yorumları

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Getz 2006 tarafından 2 Ocak 2014 tarihinde açılan konu

  1. Getz 2006

    Getz 2006 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    47
    Katılım:
    27 Aralık 2013
    Mesaj:
    25
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Savaş
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Carbon clean yaptrdım, öncesi ve sonrası

    Karbon Temizliği , Carbon Clean İşlemi ile ilgili yaptığım çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

    Carbon Clean Nedir?

    Basitçe ; Motor yanma odası , enjektör , turbo , katalitik gibi yanma ve yanma sonrası egzoz gazının geçtiği hatların , Karbon teknik firmasının carbon clean deterjanıyla, bu bölgelerde biriken karbonun yumuşatılarak yerinden ayrılarak yanmasını sağlamak. Böylece motorun ferahlamasına sebep olup daha sessiz, daha performanslı ve yakıt tasarruflu hale geleceği iddia ediliyor.

    Bu işlem depoya katkı koymak yoluyla değil, doğrudan aracın yakıt filtresinden motora giden hatta mazon+deterjan karışımı konarak motorun çalıştırılması suretiyle yapılmaktadır.

    Alternatif markalarda (Würth) yakıt deposuna konan katkılarda mevcut. Bu konuda benim bir çalışmam olmadığından yorum yapamıyorum.

    Carbon Clean daha çok çekiş düşüklüğü gibi problemler sebebiyle uygulanan bir temizleme yontemi.

    Konuya Giriş:

    2006 Model 105binkm de ki aracım için Carbon Clean yaptırmanın faydalı olabileceğini internetteki bazı yazılar vasıtasıyla düşünmeye başlamıştım. Tabiki günümüzde bilen bilmeyen herkesin bir fikri olduğu için önce biraz araştırma, sorup-soruşturma yapma gereği hisssettim.

    Internette bulduğum Karbon Teknik firması (www.carboncleanturkiye.com) ile görüştüm, 1 50bin km üzeri araçlarda, yağ yakan araçlarda önermediklerini belirttiler, ücretsiz olarak kontrol edebileceklerini söylediler ve hafta sonu uğrayarak aracı gösterdim, bir sorun olmadığını uygulama yapabileceklerini belirttiler.

    Carbon clean için Motorvac ın deterjanını kullandıklarını gördüm, bu markayı uzun süre kullanan farklı carbon clean işlemi yapan yerlerke de görüştüm sıkıntı olmayacağını belirtiler.


    Click here to view the original image of 640x480px and 61KB.
    [​IMG]



    Carbon Clean in Riskleri var mı?


    Carbon clean in yararlı kurumları da çözmesi sebebiyle, riskli bir işlem olduğu fikrini savunanlarda vardı, bu konuyu firmaya sorduğumda bu işlemin yararlı kurum tabir edilen kurumlara etkisinin olmadığını, güçlü solvent içermediği için bu tip bir risk olmadığı bilgisini aldım.

    Diğer yandan, kendi düşüncem, kimyasal bir çözme işleminde yararlı yararsız gözetilmeden her türlü kurumun çözüleceği yönünde, ayrıca “yararlı kurum” nedir, bu da muallak bir durum.

    Yağ yakan araçlara önerilmeme sebebi, işlem sonrasında yağ yakma oranının artması riski olarak belirtildi gene kendi düşüncem, eğer bir araç yağ yakmaya başladıysa, kurum temizlemesi sonucu ancak motorun daha aktif çalışması sebebiyle yağ yakma oranı yükselebilir, kurum temizliğiyle doğrudan bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bu nu bir özel servise de sorduğumda aynı fikirde olduğunu söylemişti.

    Notlar :
    Görüştüğüm yetkili servislerin bazıları “şikayetim yoksa” carbon clean e gerek olmadğını belirtti, bazı servisler istersem yapabileceklerini söylediler. Bazı özel servisler, araca böyle maddeleri sokmayın dedi, bazıları faydalı oluyor yaptırın dedi .

    İşlem Bilgisi Ve teknik analizlerim :

    Ben carbon clean , emme manifoldu temizliği ve katalitik temizliği adı altındaki 3 paket i satın aldım, fiyat 150-200TL arasında, amacım maximum verim alabilmekti. Ayrıca partikül filtresi temizliği de yapılıyormuş, benim araçta partikül filtresi olmadığı için bunu geçtim.


    Click here to view the original image of 640x480px and 62KB.
    [​IMG]

    İşlemden önce araçtan bir şikayetim yoktu, yani çekiş düşüklüğü, fazla yakıt sarfiyatı gibi özel bir şikayetim yoktu. Aracı 0km den bugune kadar hep euro dizel yakıt ile kullandım, ağırlıklı olarak shell ve totalden yakıt aldım.

    Aracımı karbon teknik firmasının anlaşmalı olduğu kadosan-ümraniye deki uygulama merkezine götürdüm, saat 9,30 da ordaydım, 10gibi işleme başladık.

    Carbon Clean İşlem Uygulaması : önce mazot pompasından motora giden hortum çıkarıldı, bu hortumun bir ucu carbon clean makinasına bağlandı, diğer ucu da gene aynı makinaya bağlandı böylece depodan gelen yakıt kesilerek, makina içindeki Motorvac deterjanıyla karıştırılmış yakıt motora verilecekti.


    Click here to view the original image of 640x480px and 85KB.
    [​IMG]

    Hortum değişimi işleminden başka herhangi bir yer sökülmedi, işlem kolay ve zararsız.
    Sonra marşa bastık ve araç bir süre rolantide , bir süre 1800 devirde çalıştırılarak temizlik gerçekleşti. Ortalama 60 dk sürdü


    Click here to view the original image of 640x480px and 64KB.
    [​IMG]

    Emme Manifoldu temizliği ve katalitik temizliği : Carbon clean işlemi bittikten sonra emme manifolduna gelen hortum çıkarıldı ve buraya temizleme spreyi sıkıldı, belli aralıklarla sprey sıkıldı , bu sürede motor rolantide çalışıyordu ve sprey sonrasında egzoz dan beyaz duman çıkıyordu.


    Click here to view the original image of 640x480px and 67KB.
    [​IMG]


    Click here to view the original image of 640x480px and 55KB.
    [​IMG]

    Bu işlemde sökme takma dahil 30dk sürdü.

    Temizlik işleminden sonra 2000-2500 devir aralığında 10km yol yaptık, ardından 3000-3500 devirle geri 10km geldik , kartala gidip döndük, bu hem katalitiğin temizliği hemde carbon clean için gerekliymiş.

    İşlem Bitti YA sonra?

    Firma yetkilileri ile görüştükten sonra, yaklaşık 250km sonra motorda farkı hissedeceğim belirtildi, daha sessiz çalışma , %2 yakıt tasarrufu ve alt devirlerde güçlenme olacağı belirtildi.

    TEKNİK ANALİZLERİM :


    Carbon clean yapmadan önce araç içi desibel ses-gürültü ölçümü , egzoz emisyonu ve dyno güç testi yaptırmıştım. Carbon clean sonrası da aynı testleri ve ölüçleri yaparak sonuçları tablo halinde yazacağım ki fark varsa da yoksa da objektif olarak herkes görsün ve kendi yorumunu teknik verilerle yapabilsin.

    Teknik Analizlerim süresince, mümkün olduğunca kontrolü deney yapmaya özen gösterdim, aynı yakıtla güç testi , motor ses seviyesi , ve egzoz emisyonu yaptırmaya özen gösterdim. Böylece farklı yakıtla farklı sonuç olasılığını dekarte ettim. Verilerde Depo numarası , o testlerin yapıldığı yakıtı ayırmak için yazılmıştır.

    x.depo = depodaki yakıt bitip tekrar yakıt alana kadar aynı yakıtla yaptığım ölçüm ve testler.

    Araç içi Ses testini 2 bölgede yaptım, biri orta konsoldaki bardaklığa koyarak ,


    Click here to view the original image of 640x591px and 71KB.
    [​IMG]

    diğeri sol ön havalandırma kanalında cama ve motora daha yakın olarak.


    Click here to view the original image of 640x458px and 42KB.
    [​IMG]


    Alet Edevatlar :
    1) Ses seviyesini ölçen cihaz şudur,
    http://www.sanalpazar.com/Bs15-Trote...go__isp5685771

    2) Egzoz emisyonlarını, bostancı sanayi girişinde , yedek parçacıları geçince ilk sol sakağın başındaki Ford Özel servisi olan Oto Gençler yetkili emisyon ölçüm merkezinde yaptırdım. Bu konuda bana yardımcı oldular sağolsunlar.
    3) Dyno güç ölçümü , gene bostancı sanayi içinde Würtün yeni bir makinasını kullanan bir firmada yaptırdım. Aynı makinada, aynı ayarlarla testler yapıldı.


    Click here to view the original image of 609x1024px and 258KB.
    [​IMG]


    Click here to view the original image of 792x252px and 44KB.
    [​IMG]

    DYNO SONUÇLARI :

    15-03-2013 Carbon Clean öncesi ilk Dyno (Araç Km: 105645) :



    Click here to view the original image of 741x1024px and 92KB.
    [​IMG]


    Click here to view the original image of 741x1024px and 166KB.
    [​IMG]


    21-03-2013 Carbon Clean sonrası ilk Dyno (Araç Km: 105806) tekil grafik :


    Click here to view the original image of 741x1024px and 94KB.
    [​IMG]


    Click here to view the original image of 741x1024px and 196KB.
    [​IMG]

    Carbon Clean öncesi ve sonrası grafik karşılaştırması :


    Click here to view the original image of 741x1024px and 110KB.
    [​IMG]


    2.DYNO daki değer kaybı, motor dan geri dönen deterjanlı yakıtın depoya girmesi sebebiyle stabil olamayacağı bilgisinin ardından, . 1000km sonra tekrar dynoya girip makalemi sonlandıracaktım ama son dyno ya girmeden, yoldayken turbonun ses yapmaya başlaması (emme pervanesinin kırılması sebebiyle, CC ile ilgisi olamayacak bir sebeple) ve ardından aracın servise girmesi sebebiyle son işlem iptal oldu.

    Turbo revizyonu sonrasın hem yağ değişimi, hem yenilenmiş turbonun etkileri sebebiyle DYNO verisi bir anlam ifade etmeyecek.

    1000km boyunca yaptığım desibel ölçümlerinde de ses azalmasına dair bir veri yok. Yinede incelenmesi için ses ölçümlerini 4-5 farklı hava sıcaklığına göre ayrıca sınıflandırdım.

    Hava Sıcaklığı 20-23 Derece Arası Motor 90dereceyken ses ölçümleri

    Click here to view the original image of 1024x475px and 83KB.
    [​IMG]

    Hava Sıcaklığı 20-23 Derece Arası Motor Soğuk ken ses ölçümleri

    Click here to view the original image of 1024x404px and 104KB.
    [​IMG]

    Hava Sıcaklığı 11-15 Derece Arası Motor Soğuk ken ses ölçümleri

    Click here to view the original image of 1024x599px and 163KB.
    [​IMG]

    Hava Sıcaklığı 14-15 Derece Arası Motor 90dereceyken ses ölçümleri

    Click here to view the original image of 1024x363px and 79KB.
    [​IMG]

    Hava Sıcaklığı 5-7 Derece Arası Motor Soğuk ken ses ölçümleri

    Click here to view the original image of 1024x252px and 54KB.

    [​IMG]

    24-04-2013 itibariyle gözlemim, teknik olarak araçta herhangi bir iyileşme / değişim söz konusu değil, bir fayda şuan için görmedim.

    Egzoz emisyonlarında bir iyileşme gözüküyor, onun için yeni depo yakıtın yarısını bitirip tekrar emisyona sokacaktım, turbo ne kadar etkiler, yağ ve hava filtresi ne kadar etkiler bilemiyorum ama 1 kez daha emisyona gireceğim.


    Alıntıdır:Carbon clean yaptrdım, öncesi ve sonrası

     
  2. Getz 2006

    Getz 2006 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    47
    Katılım:
    27 Aralık 2013
    Mesaj:
    25
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Savaş
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Değerli Arkadaşlar;

    Bu konu hakkında bilgisi ve tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi? Aracıma yaptırmayı düşünüyorum.

    Saygılarımla.
     
  3. Ersin

    Ersin Yönetici

    Yaş:
    33
    Katılım:
    18 Ağustos 2007
    Mesaj:
    15,372
    Alınan Beğeniler:
    3,712
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Paylaşım İçin Teşekkürler , Bu aralar bende emme manifoltu temizliği düşünüyorum.

    NOT : Forumda normal font kullanıyoruz
     

Bu Sayfayı Paylaş