LPG KABLO

motordan gelen sesler hakkında faydalı bilgiler

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda sametk tarafından 18 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu

  1. sametk

    sametk Kayıtlı Üye

    Katılım:
    15 Nisan 2011
    Mesaj:
    130
    Alınan Beğeniler:
    3
    Şehir:
    Türkiye
    kendi aracımdaki sesi araştırırken bulduğum bir teknik bilgi. işinize yarayacağını umuyorum.

    MOTORDAN GELEN SESLER

    Ana yatak sesi:

    Ana yatakta fazla boşluk olduğu, motor yük altında iken duyulan boğuk kuvvetli yatak vuruntularından anlaşılır. Eğer bütün ana yataklar fazla boşlukluysa hemen dikkati çekecek şekilde motordan anormal sesler gelecektir. Yatak sesleri motor çalışırken muntazam olarak duyulur. Sesin geldiği yer bujilere giden buji kablolarını kısa devre yapmak suretiyle tespit edilebilir. Böyle bir araştırmada buji kısa devre yapıldığında yataktan gelen ses kayıp oluyor, yahut azalıyorsa, kısa devre yapılan bujinin silindirine ait yatakların boşluğu fazladır. Bu muayene otomobilin büyük viteste 25 km lik hızına tekabül eden yüksek rölanti devrinde veya yolda yapılabilir. Bu durumda araç yüklenirse ana yatak sesi çoğalır. Bazı hallerde yatakta vuruntu yapacak boşluk olmadığı halde, kullanılan yağın çok ince oluşu yatak yağ filmini incelteceği için de yatak vuruntuları duyulabilir. Böyle hallerde yağın, kalitesini ve yağlama donanımını kontrol ettikten sonra, yatak boşlukları hakkında karar vermek gerekir.

    Volan sesi:

    Eğer volan bağlantılarında boşluk varsa muntazam olarak motordan vuruntu sesi yahut şıkırtı gelir. Bu sesin volan gevşekliğinden ileri geldiğini anlamak için vites boşta, motor yüksek rölantide çalışırken kontak anahtarı kapatılır. Bu anda motordan bir vuruntu sesi gelirse muhtemelen volan bağlantılarında boşluk vardır.

    Piston kolu yatak sesi:

    Piston kollarında yatak boşluğunun fazla olması madeni bir vuruntu sesi çıkarır. Bu ses otomobil 45 km civarında bir hızla, düz yolda giderken gaz kelebeği kapandığı zaman duyulur. Bu muayene araç dururken yapılıyorsa motor devrini yeteri kadar yükseltecek şekilde gaz kelebeği açılır ve hemen kapanırsa boşluğu fazla olan biyel yataklarının sesi duyulacaktır. Bujileri kısa devre yapmak suretiyle sesin azalmasından yahut kayıp olmasından hangi silindire ait kol yatağının arızalı olduğu anlaşılabilir. Bazı hallerde piston kol yatak boşlukları ses yapacak kadar boşluklu olmadığı halde, kullanılan yağın çok ince oluşu ve yatakların yağlanması aynı sesi yapabilir.
    Motorda yağlama donanımı normal olduğu halde, gerek ana, gerek piston kolu yataklarından ses geliyorsa ilk fırsatta yataklar yenileştirilmeli, yahut boşluğu azaltacak tedbirlere başvurmalıdır. Aksi halde motorda pahalıya mal olacak hasarlar meydana gelebilir.

    Piston pimi sesi:

    Piston piminden, pistondan ve piston kolundan gelen sesleri birbirinden ayırmak güçtür. Piston pimi sesi, keskin çift vuruntu sesidir. Motor rölantide çalışırken daima duyulur. Vuruntu yapan pimin ait olduğu silindirdeki buji kısa devre yapıldığı zaman (plastik saplı bir tornavidayla) pim vuruntuyu artacaktır. Bununla beraber bazı motorlarda pim sesi aracın en büyük viteste 10-50 km hızına tekabül eden motor hızında daha iyi belli olmaktadır. Tereddüde düşüldüğü zaman yukarıdaki muayene yolda da yapılabilir.
    Ayrıca piston pimleri; emniyet pimlerinin, yaylarının bozulması yahut kırılmasıyla silindir yüzüne de sürtebilir.

    Piston ve segman sesleri :

    Piston sesi (piston çarpması):

    Piston silindir içinde aşağı yukarı hareket ederken silindir duvarlarına çarpmak suretiyle ses çıkarabilir. Bu ses kapalı bir yerde sert cisme vuran ağaç tokmak sesine benzeyen boğuk, uğultulu bir sestir. Pistonla silindir arasındaki normal boşluğun büyümesi bu sesin meydana gelmesine esas sebebi teşkil eder. Çarpma sesi motor soğukken duyuluyor, fakat motor ısındıktan sonra kayboluyorsa, ortada ciddi bir durumun olmadığı söylenebilir. Ancak, piston sesinin duyulduğu hallerde kesin karar verebilmek için motorun ilgili parçalarını muayene etmek faydalı olur. Çünkü silindir duvarlarının veya pistonun fazla aşınmış olması, piston e
     
    astamiga, kemal27 ve EmrahKrdnz bunu beğendi.
  2. koreci

    koreci Vip Üye

    Katılım:
    25 Ağustos 2010
    Mesaj:
    2,690
    Alınan Beğeniler:
    1,703
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    ramiz seymen
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Güzel paylaşım, tşk.
     
  3. lancia76

    lancia76 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2011
    Mesaj:
    16
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Çok teşekkürler. Birçok insan bu tür tespitleri bilmediğinden sadece aracına binip yağını değiştiriyor, yakıtını koyup geziyor. Ancak bu tür bilgi sahibi olan kişiler herhangi bir ustanın; uyarısı olmadan motordan ses geliyor en kısa zamanda ustaya gidip göstermeliyim diyerek, ağır bir masraftan kurtulabiliyor.

    Benim başıma geldiği için söyleyeyim. Daha öncelerden kullandığım bir arabamda sibop sesi gelmeye başlamıştı (BANA GÖRE SİBOP SESİ) Arkadaşlarla buluşmuştuk aralarında usta olanlarda vardı. Motordan yaklaşık 3500-4000 devir civarında şıkırtı geliyor demiştim.

    Onlar da çalıştır bir dinleyelim dediler. Çalıştırdığımda bu sesin sibop değil yatak vuruntusu olduğunu ve çok iyi hissetmişsin dediler. Ses az geliyordu.

    Daha sonra gittim bir arkadaşımın dükkanına, motorun altından yağ kartelini söküp hallettiler. Kol yataklarında bir kısım dökülmeler meydana gelmiş. Daha işin başındaymışım. Allahtan yataklar sarmamış.

    Eğer bu sesi hissetmemiş olsaydım, motorun sesini ara sıra dinlememiş olsaydım sonucu 2-3 milyara patlaycaktı diye tahmin ediyorum. Bana 150 liraya maal oldu.

    İşin özü arkadaşın yukarıda verdiği bilgiler son derece önemli ve gerekli bilgiler olduğu gibi; ara sıra arabanızın motorunu çalıştırın kaputunu açın çok abartmadan gaz verin ve motor sesini dinleyin. Herzamankinden farklı sesler geliyorsa bir ustaya danışın.
     
  4. komando3

    komando3 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    24 Nisan 2011
    Mesaj:
    119
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Çok mükemmel özetlenmiş elinize sağlık gerçekten faydalı olmuş
     
  5. kaan20

    kaan20 Yasaklı Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2010
    Mesaj:
    234
    Alınan Beğeniler:
    10
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Bende de motorun pistonlardan geliyor sanırım. Motor soğukken normal zamankinden farklı bir ses geliyor.
    Ama motor ısındı mı saat gibi çalışıyor.
     
  6. sametk

    sametk Kayıtlı Üye

    Katılım:
    15 Nisan 2011
    Mesaj:
    130
    Alınan Beğeniler:
    3
    Şehir:
    Türkiye
    daha önceki araçlarıma da yeni aracıma da bu hususta çok titiz davranırım. tamirci arkadaşlarımın yanında çok fazla vakit geçirdim. öyle ki kendi araçlarımın tamirinde bizzat işe soyunduğum olmuştur. arasıra eski arabamın parçalarını söküp temizleyip yağlayıp aşınmış parçalarını değiştirirdim. bunlar tecrübe oldu. ancak ilk kez hyundai kullandığım için bazı seslerin neden kaynaklandığını araştırırken bu yazıyı buldum paylaştım. hazırlayanın ve sanal ortamda paylaşananın eline emeğine sağlık. umarım herkese faydası olur..
     
  7. mstyuksel

    mstyuksel Kayıtlı Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2011
    Mesaj:
    72
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    harika bir paylaşım olmuş.
    bilgili tecrubeli arac sahipleri ustaları delirtebilir. tabiki yarım ustaları. onların hatalı yaptıkları işleri gordugunuzde mudahale ettiginizde bunu kaldıramazlar. dogru ustayı buldugunuzda ise gonul rahatlıgı ile teslim edersiniz.

    elinize saglık
     
  8. murat.atmaca.72

    murat.atmaca.72 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    18 Haziran 2013
    Mesaj:
    55
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    murat atmaca
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    bnm aracımda da motordan ses geliyor vitesteyken çıt çıt şık şık sesine benzer ses geliyor araç hızlandığında ses te hızlanıyor özellikle 1 ve 2 viteste içiriden bariz duyuluyor boşta iken ve devriyaja bastığımda ses kesiliyor sorun ne olabilir
     
  9. murat.atmaca.72

    murat.atmaca.72 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    18 Haziran 2013
    Mesaj:
    55
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    murat atmaca
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Arkadaşlar bnde 1.5 vgt getz var bnm şöyle bi sıkıntım var araba viteste giderken ön kısımdan cıt cıt şık şık sürtme sesine benzer bi ses geliyor yalnız bunu tüm viteslerde yapıyor.Aracı boşa aldığımda veya deriyaja bastığımda ses kesiliyor.motor soğukken daha net duyabiliyorum.Sizce sıkıntı nerde acaba teşekkürler şimdiden
     
  10. atekanbarut

    atekanbarut Kayıtlı Üye

    Yaş:
    37
    Katılım:
    22 Ekim 2013
    Mesaj:
    142
    Alınan Beğeniler:
    19
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    TÜRKİYE
    Ad Soyad:
    Atekan Barut
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    bu sesi ben de sabahları bazen duyuyorum. elantra 2005 var. debrijay'a basınca gidiyor, bırakınca geliyor... vıjır vıjır vıjır.... özellikle ilk çalıştırmada var, sonradan iyice düşüyor..sanki birşey bilye dağıtmış da boşa dönüyo gibi. 93 model şahin'de belirgin şekilde, 2005 clio'da da benzer sesi alıyoruz. tabi çok dikkatli insanlar duyuyo. balata baskı ile ilgili bir bilye var ondan geliyo dedi ustam. baskı değişim zamanı bilyesini de değişelim geçer dedi. bekliyorum.
     
  11. murat.atmaca.72

    murat.atmaca.72 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    18 Haziran 2013
    Mesaj:
    55
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    murat atmaca
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    arkadaşlar getzimin motorunda ses geliyor biraz tarif edeyim
    Özellikle soğuk havalarda motor kısmında tık tık şık şık sesine benzer vuruntu sürtme sesine de benziyor.Daha önce devriyaja ve boşa aldığımda sesin gittiğini zannediyordum.Fakat öyle değilmiş gaza bağımlıymış gaza bastığımda o ses geliyor ne kadar fazla basarsam sesin hızıda aynı oranda artıyor Sizce sesin sebebi ne olabilir.yardımlarınzı bekliyorummm
     
  12. pecer2001tr

    pecer2001tr Yasaklı Üye

    Yaş:
    40
    Katılım:
    14 Şubat 2014
    Mesaj:
    35
    Alınan Beğeniler:
    4
    Şehir:
    TÜRKİYE
    Ad Soyad:
    Salih Ç.
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Güzel paylaşım, teşekkürler.
     
  13. Göksenin Arda

    Göksenin Arda Kayıtlı Üye Yeni Üye

    Yaş:
    30
    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesaj:
    842
    Alınan Beğeniler:
    276
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Göksenin Arda Keser
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Merhabalar dün arabayı 20 km yaptıktan sonra park ettim fakat motorda ve rölantide bir şey fark ettim araba rölantideyken bi tak sesi geldi motordan sonra rölanti anlık olarak sanki klimayı açmış gibi düştü ve geri yükseldi birkaç kere daha ışıklarda dururken yapmıştı ben de arabayı benzine alıp bi 10 km sürdüm sonra durdum benzinde de lpgde de bi daha yapmadı bundan sonra da yapar mı bilemiyorum ilk defa dün farkettim çünkü sebebi sizce nedir lpg takılalı 3500 km oldu 1000 km bakımına gidince yakıtından falan şikayetin yoksa ayarıyla oynamayalım demişlerdi ben de tamam dedim bir şikayetim olmadığından .Bir de araba klima açarsam yada cam düğmelerini açar kapatırsam bile rölantiyi düşürüp sarsıntılı çalışıyo klimayı açtıktan sonra geri düzeliyo
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 22 Ocak 2015
  14. PiriReis053

    PiriReis053 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    29
    Katılım:
    22 Ocak 2015
    Mesaj:
    21
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Emre SAK
    Yaşadığınız Şehir:
    53-RİZE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Öncelikle merhabalar. Lpg yeni olduğu için sorun gaz sistemindedir. Yeni takılan araçlarda oluşan sorunlardan biri. Lpgyi bence kontrol ettirin. Zaten bakımları mevcut siz yinede perförmansını ölçtürün.
     
  15. Göksenin Arda

    Göksenin Arda Kayıtlı Üye Yeni Üye

    Yaş:
    30
    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesaj:
    842
    Alınan Beğeniler:
    276
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Göksenin Arda Keser
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Merabalar valla heralde dediğiniz gibi sistemin yeni olmasından yapıyo bu sıkıntı devam ederse lpg ayarıyla mı hallolur yoksa başka bi sorundan dolayı yapabilir mi yani arabayı normal sürerken en ufak tekleme stop etme falan gibi şeyler yok hani buji buji kablosu bobin falan arızası mı diycem de öyle olsa normal giderken düşük devirde falan da tekleme yaptırır sadece rölantide dikkatimi çekti birkaç defa böyle tak diyo rölanti düşüyo boğuluyo gibi sonra normal seviyeye çıkıyo rölantisi o sesten sonra
     
  16. PiriReis053

    PiriReis053 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    29
    Katılım:
    22 Ocak 2015
    Mesaj:
    21
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Emre SAK
    Yaşadığınız Şehir:
    53-RİZE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Yani benzinde öyle bi sorun yoksa bujiyle felan alakası yoktur. Gaz yeni olduğu için ayarı tam yapılmamış olabilir. Ve ya ilk taktırdığınızda farketmemiş olabilirsiniz. Sonradan kulağınıza gelmiş olabilir. Lpg ayarınızı yaptırırsanız sorununuz çözülür diye umuyorum. :)
     
  17. Göksenin Arda

    Göksenin Arda Kayıtlı Üye Yeni Üye

    Yaş:
    30
    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesaj:
    842
    Alınan Beğeniler:
    276
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Göksenin Arda Keser
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Yok motoru sürekli kontrol ederim dinlerim böyle bi şey yoktu ilk takıldığında daha dün farkettim lpgciye gitsem ayar için ücret alınıyor mu garantisi falan var daha yeni zaten .Daha lpg işinde yeniyim de pek anlamıyorum :)
     
  18. PiriReis053

    PiriReis053 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    29
    Katılım:
    22 Ocak 2015
    Mesaj:
    21
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Emre SAK
    Yaşadığınız Şehir:
    53-RİZE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Lpg servisinden servise değişir :) Benim tanıdığım olduğu için ölçümlerde ücret vermiyorum. Normalde ücreti oldugunu bilmiyorum. Makineye felan bağlayacaktır. Çünkü klima açar gibi perförmanstan düşüyorsa lgpdendir. Ufak bir ücret isteyebilir .
     
  19. Göksenin Arda

    Göksenin Arda Kayıtlı Üye Yeni Üye

    Yaş:
    30
    Katılım:
    6 Ağustos 2012
    Mesaj:
    842
    Alınan Beğeniler:
    276
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Göksenin Arda Keser
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Aynen hocam klimayı açınca nasıl düşüp geri normal yere geliyosa bunda da aynı şekilde oluyo rölantide.Aman lpg ayarından olsun başka bi şeyden olmasında daha yeni bi sürü masraf yaptık arabaya taktırdığım yerde 20 tl yazıyordu gaz ayarına ama garantili araçtan alacaklarını sanmıyorum alırlarsa da sorunum hallolsun da 20 tl önemli değil .Ben bi süre daha kontrol edeyim de tekrar ederse dogru gazcıya koşayım boş yere şimdi ayarını bozmasınlar yakıtının falan maşallahı var :)
     
  20. PiriReis053

    PiriReis053 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    29
    Katılım:
    22 Ocak 2015
    Mesaj:
    21
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Emre SAK
    Yaşadığınız Şehir:
    53-RİZE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Aynen öyle hocam .
     

Bu Sayfayı Paylaş