LPG KABLO

Turbo nedir?

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda sinan1919 tarafından 27 Nisan 2015 tarihinde açılan konu

  1. sinan1919

    sinan1919 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    28
    Katılım:
    14 Nisan 2015
    Mesaj:
    11
    Alınan Beğeniler:
    6
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    sinan kisner
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Merhaba arkadaşlar ben liseden motorlu araçlar teknolojisi mezunuyum çoğu kişinin bilmediği bu bilgileri size özetleyerek anlatmaya çalışıcam umarım beğenirsiniz...sorularınız olursada elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıcam (VGT Turbo sadice hyundai'de yoktur bunuda unutmayalım )
    GENEL TURBOŞARJ SİSTEMİ

    Turboşarj normalde dışarı atılan egzoz gazı enerjisini kullanarak,havanın hızını hava basıncına dönüştüren türbin tahrikli bir santrifüj hava kompresöründen faydalanarak motor silindirlerine gelen hava debisini yükseltir.Turboşarjlı motorlarda silindire alınan hava atmosferik basınçtan yüksektir.

    TURBOŞARJIN ÖZETİ:

    -Türbin Tahrikli Kompresör

    -Motordan Çıkan Egzoz Gazı İle Çalışır

    -Hava Debisi ve Yoğunluğunu Yükseltir

    -Daha Güçlü ''PATLAMA'' Sağlar

    ÇALIŞMASI:Motor çalıştırıldıktan sonra,motordan gelen egzoz gazları türbin muhafazasına girerek türbin çarkı ve milin dönmesini sağlar.Türbin muhafazasını terkeden gazlar atmosfere gönderilir.Sonuç olarak türbin çarkının diğer ucuna bağlanan kompresör çarkı döner ve temiz havayı içeri alır ve yüksek basınca sıkıştırarak motor silindirlerine gönderir.

    YARARLARI:

    -Egzoz Emisyonlarını,Duman ve Gürültüyü Azaltır

    -Motor Gücünü Arttırır

    -Yüksek Rakımda Motor Gücünü Korur

    -Daha İyi Yakıt Ekonomisi Sağlar

    PARÇALARIN TANIMI:

    -Türbin Çarkı:Türbin muhafazası içinde yer alır ve türbin milinin bir ucuna bağlanır.(EGZOZ TARAFI)

    -Kompresör Çarkı:Kompresör muhafazası içinde yer alır ve entegre bir ünite oluşumu için türbin milinin ters ucuna bağlanır.Başka bir deyişle,impeler olarak adlandırılır.(EMME TARAFI)

    -Türbin Muhafazası:Türbin çarkını içine alır ve flanşlı egzoz gazı girişi ve eksenel yerleşimli turboşarj egzoz gazı çıkışı sağlar.

    -Kompresör Muhafazası:Kompresör çarkını içine alır ve dış hava girişini ve sıkıştırılmış hava çıkışını sağlar.

    -Intercooler:Turboşarj volümetrik verimi artırmakla birlikte,emilen havanın sıcaklığınıda arttırır.Bu sıcaklık artışının nedeni turboşarjın havayı sıkıştırmasıdır.Sıcaklık yükselişini azaltmak için,intercooler kullanılır.Genel olarak intercooler sıkıştırılan havanın sıcaklığını en fazla 32 derece azaltarak,havayı yoğunlaştırır ve daha fazla havanın yanma odalarına girişini sağlar.

    Bunun sonucu olarak:

    -Emilen İlave Havaya Bağlı Olarak Daha Fazla Güç

    -Aynı Yakıt ile Tam Yanma Sağlandığı İçin Azalan Yakıt Tüketimi

    -Yanma Odasında Daha Düzgün Basınç Artışı Neticesinde Daha Sessiz Yanma

    -Daha Verimli Yanma Sonucunda Azalan Partikül Emisyonları Elde Edilir

    KONTROL VE ARIZA BULMA

    Turboşarj problemlerinin çoğu yanlış motor bakımı ve onarımından kaynaklanır.Bu problemler artarak kritik noktaya ulaşabileceğinden,turboşarj arızasından şüphelenildiğinde,turboşarjın gerçekten arızalı olduğundan emin olun.Herhangi bir turboşarjın arıza bulma işleminde ilk yapılması gereken motoru çalıştırmak ve turboşarj sisteminin çıkardığı sesi dinlemektir.

    Turboşarj Arızası Belirtileri Şöyledir:

    -Motor Gücü Kaybı

    -Siyah Duman

    -Mavi Duman

    -Aşırı Miktarda Motor Yağı Tüketimi

    -Turboşarjın Gürültülü Çalışması

    MOTOR GÜCÜ KAYBI VE SİYAH DUMAN

    Motor gücü kaybı ve siyah duman motora yetersiz hava girişinin sonucu olup hava emişindeki tıkanıklıktan veya egzoz sistemi veya emiş siztemindeki hava kaçaklarından kaynaklanabilir.

    MAVİ DUMAN

    Mavi duman yağ tüketiminin bir belirtisi olup turboşarj keçe sızıntısından veya dahili motor problemlerinden kaynaklanır.

    AŞIRI YAĞ TÜKETİMİ

    Duman olmadan aşırı yağ tüketimi mevcut ise,hava filtresini tıkanıklığa karşı kontrol edin.Kompresör tahliye kanalını gevşek bağlantılara karşı kontrol edin.Turbo mili tertibatının rahatça dönüp dönmediğini kontrol edin.

    TURBOŞARJIN GÜRÜLTÜLÜ ÇALIŞMASI

    Turboşarjın gürültülü çalışması durumunda,tüm basınç bağlantılarının sıklığını kompresör tahliye kanalını,egzoz manifoldu vb. kontrol edin.Turboşarj milinin gevşek olup olmadığını kontrol edin ve kanatçığı yabancı madde nedeniyle oluşabilecek hasarlara karşı kontrol edin.




    VGT TURBO=DEĞİŞKEN ZAMANLI TURBO

    Dizel seçen sürücüler her koşulda iyi tepkiye,yüksek torka ve maksimum yakıt ekonomisine sahip motorlar talep etmektedir.Büyük,yüksek debili türbinler yüksek motor devirlerinde yüksek enerji ve yakıt ekonomisi sağlar,fakat tipik olarak yavaş tepkiye sahiptir ve düşük debili türbine sahip turboşarj kadar düşük devir torku sağlamaz.Bu duruma teknik olarak ''TURBO GECİKMESİ'' adı verilir.

    Bu turbo gecikmesini önlemek için,VGT (Değişken Geometrili Türbin) teknolojisi ideal çözümü sağlamaktadır.VGT,turboşarj türbinine doğrudan akışı sağlamak için ayarlanabilir kanatçıklar veya memelerden meydana gelir.Kanatçıklar kapatıldığında,akış türbin çarkına teğet olarak yönlendirilir.Bu şekikde türbinden maksimum enerji elde edilerek,turboşarjın daha hızlı dönmesi sağlanır.Bunun tersine,kanatçıklar açıldığında,debiyi türbine daha radyal yönde gönderirler.Bu durum,çarka gelen debinin açısal momentumunu azaltarak,daha az türbin işi oluşumuna ve sonuçta turboşarjın yavaşlamasına neden olur.

    Bu yüzden,yüksek hızlarda,kanatçıklar açılır ve düşük hızlarda,kanatçıklar kapanır.

    VGT turboşarjlar egzoz gazı debisini kanatçıklara doğru açıda çarptırarak en iyi şekilde kullanır,dolayısıyla,değişken geometrili turboşarj teorisi her motor koşulu için kanatçık açılarını ayarlamak süretiyle en iyi motor performansını elde etmek amacına dayanır.
     
    kılınc, rayen, erenuzel41 ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  2. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    güzel olmuş evet, benim turbo sistemlerinde merak ettiğim şey wastegate ve blow off un nerede ne zaman devreye girip tam olarak ne iş yaptığı, blow off gazı kesince fazlalık gelen basıncı dışarı atıyor deniliyor gaz kesince zaten yakıt püskürtülmedikten sonra fazla havanın motora ne zararı olur?, fakat wastegate de hemen hemen benzer bir işi görüyor gibi basıncı devire göre mi ayarlıyor ne yapıyor tam bulabilmiş değilim, acaba wastegate yerine alternatif çözüm olarak değişken geometrili yada hava akış kontrol valfi gibi sistemler turbolarda aynı işi mi görüyor?

    Daha karmaşık kafa karıştıran turbo çözümleride var intercooler radyatörüne su püskürmeli şekilde tasarlanmış impreza wrx gibi otomobillerde soğutma sisteminde püskürtülen su nereye gider bitince ilave mi edilir yoksa su kabına geri mi döner acep?

    Birde bizim hyundailerin turbo yataklamaları aşınmaya karşı motor yağından besleniyor, bunun rulmanlısı yada motor soğukken yağsız kalınca bozulmayanı kısacası yataklama olarak daha dirençlisi piyasadaki diğer otomobillerde varmı acaba? motor yağını bir sürü yol katettirip turbo miline basmak çok tuhaf bir tasarımmış gibi geliyor bana:)

    Bu durumda benzinli motor turbosunun dizel turbolusundan daha dayanıklı olacağı görüşündeyim çünki dizel daha az devir çevirip turbo dönüş hızı düşük devirde daha yüksek olacak gibi ama benzinli daha fazla devir çevirebildiği için benzinlinin turbosu daha yüksek motor devirleri isteyecek bu durumda motor soğuk olduğu zamanlarda benzinli motorun turbosunu korumak daha kolay olmazmı acaba?
     
  3. koray2907

    koray2907 Vip Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    24 Eylül 2010
    Mesaj:
    10,846
    Alınan Beğeniler:
    1,013
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    Bilgilendirme için teşekkürler.. Bi sorum olcak.. Aşağıdaki videodaki Turbodan bu ses nasıl çıkıyor?? Yada blow off tan?? çufff çuff sesi değil bu.. futuutuuuww ediyor :) Ben bu sesi istiyorum
    http://www.konyamodifiyecenter.net/kmc-turbolu-sahin-konya-modifiye-center-video_6e7c2bb34.html
     
  4. Sadettin

    Sadettin Kayıtlı Üye

    Yaş:
    36
    Katılım:
    25 Haziran 2011
    Mesaj:
    1,574
    Alınan Beğeniler:
    1,300
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Sadettin E.
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Fiat
    Çalışma prensibini bilmem ama bu sesi de blow off veriyor koray. Sadece iç yapısı değişiyodur bence. Çuff layan havayı tek seferde boşaltıyor. Bu videodaki de kademeli bir şekilde boşaltıyor sanki.
     
    Son düzenleme: 27 Nisan 2015
  5. Emre

    Emre Vip Üye

    Yaş:
    30
    Katılım:
    20 Mart 2010
    Mesaj:
    7,090
    Alınan Beğeniler:
    2,746
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Emre
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Kısacası: Gaza bastınmı adamı geriye atar arkasına yaslandırır :)


    iPhone 5S Cihazımdan Tapatalk Aracılığıyla Gönderildi
     
  6. Sekoc

    Sekoc Kayıtlı Üye

    Yaş:
    36
    Katılım:
    29 Mayıs 2012
    Mesaj:
    1,721
    Alınan Beğeniler:
    492
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Emrah Topçuoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Arıza durumunda Turbo tamiri yada değişimi cebi üzen cinsten midir ?? Verdiği yakıt/performans oranına değermi tamir veya değişim ücreti ?
     
  7. Murat

    Murat Vip Üye

    Yaş:
    39
    Katılım:
    21 Ocak 2013
    Mesaj:
    8,300
    Alınan Beğeniler:
    5,909
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    TÜRKİYE
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Bildiğim duyduğum kadarını cevaplayım hatalarım varsa affıla. Blowoff ayagı gazdan çekince vakumu ayarlıyor bunun nedeni de çok hızlı dönen turbonun aniden kesilen vakum yüzünden sert yavaşlamasını engellemek. Wasgate ise turbonun egzoz tarafından gelen basınç çogaldıgında emiş i azaltmak için çıkış açıyor. Vgt ile valf ler arasındaki farkı tam bilmiyorum ama vgt kulagıma aklıma daha yatkın geliyor. Motor yagının o kadar yol dönüp turboya girmesinin vardır bir kerameti ama farklı markalarda değişik çözümler var ama maliyet kısmı giriyor işin içine.

    Banada dizel turbosu daha dayanıklı olur gibi geliyor nedenide benzin egzoz çıkışı yüksek devirde resmen alev olarak geçiyordur turbodan. Ama dizel e göre çok temizdir. İlk çalışmada 30 sn kuralı ikisi içinde geçerlidir ama sanki benzinli biraz daha beklense iyi olur gibi

    D2533 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
    erenuzel41 bunu beğendi.
  8. Tilki

    Tilki Vip Üye

    Yaş:
    39
    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesaj:
    7,805
    Alınan Beğeniler:
    11,516
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Konya
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    koray2907 bunu beğendi.
  9. Tilki

    Tilki Vip Üye

    Yaş:
    39
    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesaj:
    7,805
    Alınan Beğeniler:
    11,516
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Konya
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    birde mesela ben artık sıfır arabaya geçmeyi istiyorum... Ama mesela alacağım sıfır araçlar 1.2 olanlarda Turbo varmı yokmu bilemezmiyiz ? Olsa yazarlarmı yoksa bir kodu varmı ? Mesela Turbolu sıfır arabalar neki ?
     
  10. koray2907

    koray2907 Vip Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    24 Eylül 2010
    Mesaj:
    10,846
    Alınan Beğeniler:
    1,013
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    kaputu kaldır egsoz manifoldu direk susturucuya gidiyorsa turbo yoktur :) ama ucunda bi salyangoz görürsen Ahanda turbo dersin :D
     
    erenuzel41 ve Tilki bunu beğendi.
  11. saltinto

    saltinto Kayıtlı Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2013
    Mesaj:
    134
    Alınan Beğeniler:
    66
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    bu Twincharger olayı nedir kardeş ? Volkswagen TSI olarak kullanıyor ?
     
  12. Murat

    Murat Vip Üye

    Yaş:
    39
    Katılım:
    21 Ocak 2013
    Mesaj:
    8,300
    Alınan Beğeniler:
    5,909
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    TÜRKİYE
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Kompresör + turbo twin charge injeksiyon yani TSI 1750 devire kadar aşırı beslemeyi kompresörden alıp devamında turboya geçer minimum devirde bile yüksek tork verir.
    Kompresör devir yükselince tüketimi arttırır bu yüzden turboya geçiyor sistem.

    Bilinen en büyük yanlışlardan biri aslında bütün vw ler tsi değildir çoğu tfsi dir tek turbo kompresör yok ilave olarak.

    D2533 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
    saltinto bunu beğendi.
  13. Yusuf

    Yusuf Moderatör

    Yaş:
    36
    Katılım:
    12 Mayıs 2008
    Mesaj:
    11,593
    Alınan Beğeniler:
    9,148
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    kanımca hem Turbo hem kompresör, diğer ihtilmal iki turbo olması diğeri daha mantıklı ama.
     
    saltinto bunu beğendi.
  14. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    bir sürü tanım var amerikanların supercharger ları almanların kompressor yazan mercedesleri hepsi klasik turbo gibi eksoz gazı basıncıyla değil galiba, motor şaftından kayış kasnaktan falan çalışıyor bunlar heralde:)

    Bizim ucuz arabalar için böyle ucuz dandik şeyler var mesela hava filtresi borusu ucuna elektrik motoruna bağlı bir tane pervane takıyorlar elektrikli turbo diye hava girişine hava üflemeye çalışıyor anahtarını da gaz pedalına bağlıyorlar gaza belli oranda basılınca pervane dönüyor:), geçen böyle bir zımbırtının dyno videoları vardı nerdeyse hiç fayda göremediler ya:) en son gavurların bahçe yaprağı üfletme aletinden iki tane alıp taktılar motor biraz güçlendi.



    Turbo yok diye üzülme:) böyle elektriklisini yapmışlar, yalnız tek başına işe yaramazki bir sürü ayar lazım karbüratörlüde bu işin daha kolay olacağını düşündüm
    [​IMG]
     
    saltinto bunu beğendi.
  15. sinan1919

    sinan1919 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    28
    Katılım:
    14 Nisan 2015
    Mesaj:
    11
    Alınan Beğeniler:
    6
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    sinan kisner
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Arkadaşlar teşekkür ederim beğendiğiniz için...o kadar çok soru var ki oturup tek tek cevaplamak isterim ama üniversite öğrencisiyim ve sınavlarım olduğu için bakamıyorum her zaman o yüzden şimdilik sorularınızı cevaplayamıycam mesaj atarsanız uygun olursam cevaplayabilirim ancak şuan çok soru var umarım anlayışla karşılarsınız
     

Bu Sayfayı Paylaş