10 Kasım LPG KABLO

Kalp Krizi Nedir

'Sağlık Bölümü' forumunda Dimitri tarafından 14 Kasım 2012 tarihinde açılan konu

  1. Dimitri

    Dimitri Vip Üye

    Yaş:
    40
    Katılım:
    24 Temmuz 2009
    Mesaj:
    4,578
    Alınan Beğeniler:
    189
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Özhan Tok
    [​IMG]
    Kalbi besleyen koroner damarların ani tıkanması sonucu oluşan klinik durumdur.
    Kalp Krizi Önemli Bir Hastalık mıdır?

    Toplumda önde gelen ölüm sebeplerinden biridir
    Kalp krizi geçiren hastalarda ölüm yüzdesi %35-40 a kadar çıkmaktadır.
    Kalp krizi geçiren hastaların % 20 si bir sağlık kuruluşuna başvurmadan kaybedilmektedir.
    Kalp krizi tanısıyla hastaneye başvuran ve tedavi altına altına alınan hastalarda ölüm yüzdesi %8 e kadar düşmektedir.
    Kalp Krizi Bulguları Nelerdir?
    Gögüs ağrısı, sol kol ağrısı, göğüste sıkıntı hissi, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, halsizlik, bulantı, kusma, baş dönmesi, baygınlık, ani bilinç kaybı görülebilir.
    Kalp Krizi Tanısı Nasıl Konulur?
    Muayene, elektrokardiyografi, kan tetkikleri, gerekirse ekokardiyografi ile tanı konulur.
    Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?
    Kalp krizini düşündürecek şikayetleri olan bir kişi en yakın sağlık kurluşuna başvurmalıdır. Şikayetleri ciddi ve hareket edemeyecek durumda ise yatay pozisyonda uzanmalı, mümkünse bir aspirin çiğneyip yutmalı, kalp hastalığı için tedavi alıyorsa dilaltı almalı ve sağlık kuruluşuna nakil için yakınlarından veya 112 den yardım istemelidir.
    Kalp Krizi Hangi Yaşlarda Sık Görülür?
    Genel olarak 40 yaşın üstündeki kişilerde daha sık görülmekte ve yaşla bu sıklık artmaktadır. Yinede son dönemde kalp krizi görülme yaşı gittikçe düşmektedir. 30 yaş altında görülen kalp krizleri şaşırtıcı bir olay olmaktan çıkmıştır.
    Kalp Krizi Riskini Önceden Belirlemek Mümkün mü?
    Risk faktörlerinin ortaya konması ve muayene, EKG, kan tetkikleri, efor testi, ekokardiyografi, sintigrafik tetkikler, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, gerekli görülürse koroner anjiografi gibi testlerle koroner kalp hastalığı tanısı konulup, kalp krizi riski önceden tahmin edilebilir.
    Ani Üzüntü, Heyecan, Stres Kalp Krizine Yol Açarmı?
    Koroner kalp rahatsızlığı olan, kalp damarlarında yağ plakları gelişen birinde; ani psiklojik stres bu plaklarda çatlama ve pıhtı birikimine yol açarak bir kalp krizine yol açabilir.
    Kalp Krizi Tedavisi Nasıl Yapılır?
    Bir kardiyoloji merkezinde, koroner yoğun bakım şartlarında tedavi yapılmalıdır.
    Hastanın başvuru zamanı ve geçirilen kalp krizinin tipine göre tedavi şekli değişebilir.
    Hastaneye erken başvurmak tedaviye daha iyi cevap alınmasını sağlar.
    Standard ilaç tedavisi yanında; koroner anjiografi sonrası PTCA+stent, trombolitik tedavi denilen pıhtı eritici spesifik ilaç tedavisi ve gerekirse acil ameliyat uygulanan tedavi yöntemleridir.
    Tedavide başarı oranı %80 nin üstündedir.
    Kalp Krizi Risk Faktörleri Nelerdir?
    Erkek cinsiyet, ileri yaş, ailede kalp hastalığı olması, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol değerlerinin yüksek olması, sigara, aşırı alkol alımı, şişmanlık, senil (hareketsiz) yaşam, stres, kalp hastalığı tanısı konan kişiler, felç geçiren kişiler.
    Kalp krizi açısından risk faktörlerine sahip kişilerin kontrol için bir kardiyoloji merkezine başvurması ve gerekli kontrollerini yaptırması oluşabilecek bir kalp krizi riskini en aza indirecektir.
    Kalp Krizi Geçirken Ne Yapmalı?
    Kalp krizini düşündüren ağrınız olursa aşağıdaki uygulamaları yapmanız önerilir:

    • Paniğe kapılmayın,
    • Eğer yalnız değilseniz hemen uzanın,
    • En yakın ambulans sistemini arayın ve durumu bildirin,
    • Eğer yakınınızda sizi sağlık kuruluşuna hızla ulaştıracak bir ambulans sistemi yoksa, yakınlarınızdan sizi yürütmeden en yakın hastaneye ulaştırmalarını isteyin.
    Hastane Aşaması:
    Acil servise ulaştığınız zaman acil hekimi sizin durumunuzu değerlendirdikten sonra hızlı bir EKG( elektrokardiygrafi) çektirecektir.
    Bir kalp krizi geçirip geçirmediğiniz bütük olasılıkla bu şekilde anlaşılacaktır. Bazı durumlarda EKG tek başına kalp krizi tanısı koymak için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda kan tetkikleri istenir. Gerekli görülürse EKG ve kan tetkikleri tekrar edilebilir ve kesin tanı için hasta müşahede altında tutulabilir.
    Kalp krizi tanısı konulduğu andan itibaren hasta takip için koroner yoğun bakım ünitesine alınır. Geçirilen kalp krizinin şekline göre ilaç tedavisi veya koroner anjiografi kararı alınır. Anjiografi sonrası balon- stent uygulanması veya acil bypass kararları alınabilir. Anjiografi planlanmayan hastalarda standard ilaç tedavisi ile birlikte kalp damarında oluşan pıhtıyı eritmeye yönelik özel geliştirilmiş ilaçlar kullanılır.
    Kalp krizi ile birlikte kalp fonksiyonları önemli oranda bozulabilir. Erken tanı ve tedavi ile hasar gören kalp dokusu miktarı en aza indirilir.
    Tedavi sırasında hayatı tehtit edici ritim bozuklukları, kalp yetersizliği, solunum yetersizliği gelişebilir. İhtiyaç duyulan durumlarda hastalara geçici kalp pili takılabilir. Solunum yetersizliğine giren hastalar solunum cihazına bağlanarak takip edilirler.
    Başarılı bir şekilde tedavi gören hastalar genellikle 48 saat sonunda takip için koroner yoğun bakımdan servise transfer edilirler.
    Sorularla Kalp Krizi
    Kalp ölümleri hızla artıyor, bunun sebebi nedir?
    Her şeyden önemlisi toplum olarak bu ölümlere genetik yapımız ve değişen yaşam şeklimiz sebep oluyor. Hareketsiz bir yaşam sürdürüp egzersiz, spor yapmıyoruz. Dengeli beslenmiyoruz. Sigara içiyoruz. Önerilen tedavileri çoğunlukla aksatıyoruz. Bütün bunlar kalp kaynaklı ölümlerin artmasına sebep oluyor.
    Sağlıklı kalbi olan da kalp krizi geçirirmi?
    Daha öncesinde kalp ile ilgili muayene olup, sonuçları normal çıkan hastalarda kalp krizi görülebilmektedir. Ancek bu oran düşük olup genelde büyük bir üzüntü, heyecan veya ani stresle birliktelik gösterir.
    Gençler arasında kalp ölümlerinin artmasının nedeni nedir?
    İşsizlik veya yoğun iş temposu, sosyal statü, sigara, yanlış beslenme, stres gibi unsurlar çok etkili. Özellikle yoğun tempoyla çalışan genç işadamlarının kalp sağlığına dikkat etmeleri gerekir.
    Kalp krizi nasıl belirti verir? Ne kadar süre önce belirtiler başlar?
    Bazen hiç belirti vermeyebilir. İlk belirti bir kalp krizi olabilir ve geçirilen krizle kişi hayatını kaybedebilir. Bazı durumlarda ise kalp krizi geçirilir ve kişi hiç farkında olmaz. Daha sonra yapılan tetkiklerde tesadüfen rastlanılır. Bu son durum şeker hastalarında daha sıktır.Bu grup hastalığa toplumda gizli gelişen kalp hastalığı denmektedir ve kalp hastalığı mevcut kişilerde % 20 lik bir grubu oluştururlar. Kalp krizi genellikle boyuna, kola ve sırta yayılan gögüste baskı ve yanma ile kendini gösterir.
    Kalp krizi geçiren biri kriz anında ne yapmalı?
    Yalnız başınaysa öncelikle panik yapmamalı; eğer kullandığı kalp ilacı (dilaltı) varsa önce onu içmeli; bir kanepeye uzanmalı ve ayaklarını yüksek bir yere koymalı; 10 dakika sonra ağrı geçmediyse, dialtı ilacından yeniden almalı. Eğer ağrı dinmiyorsa, bir ambulans çağırıp, dış kapıyı açarak kanepeye uzanıp sakince beklemeli.
    Ailede kalp hastalığı hikayesi olanlar nasıl tedbir almalı?
    Kalp hastalığı açısından düzenli kontrollere gitmeli ve yaşam tarzına dikkat etmelidir.
    Büyük üzüntü kalbi hasta edermi?
    Kalbin en büyük düşmanlarından biri adrenalindir. Adrenalin korku,heyecan ve üzüntü gibi durumlarda yükselir. Adrenalin yükselmesine sebep olan durumlar bir kalp krizini tetikleyebilir.
    Erkekler neden daha çok kalp krizi geçiriyor?
    Genetik, hormonal vede çevresel faktörlerin yol açtığı bir durum. Menapoz öncesi bir kadın kendinden 10 yaş genç bir erkekle kalp hastalığı açısından eşit riske sahiptir. Menapoz sonrası kadınlardaki kalp hastalığı rsiki artmakla beraber hiçbir zaman erkeklerin sahip olduğu risk düzeyini geçmemektedir.
    Mini Test- Kalp Krizi Belirtileri:

    1. göğsünüzde tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı var mı?
    2. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılma gösteriyormu?
    3. Ağrıyla birlikte soğuk terleme, mide bulantısı var mı?
    4. Ağrı ile birlikte nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık hissi yaşıyormusunuz?
    5. Anne ve babanızda kalp hastalığı; sizde bilinen şeker hastalığı, yüksek kolesterol var mı?
    6. Daha önce kalp krizi geçirdiniz mi?
    Bu sorulardan çoğunluğuna cevabınız ‘evet’ cevabı verdiyseniz, muhtemel kalp krizi geçiriyor, ya da geçirme ihtimaliniz olabilir. Bu durumlarda öncelikle acil yardım çağırmanız veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir
     
    Ali Gök 89 ve mursel_balci bunu beğendi.
  2. dreamon

    dreamon Kayıtlı Üye

    Yaş:
    31
    Katılım:
    13 Temmuz 2015
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    anıl karasu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    kardiyoloji test lerinin ücretleri ne kadardır ?
     

Bu Sayfayı Paylaş