LPG KABLO

I20 Turbo Ve Çekiş Problemi

'İ20 Forum - Club' forumunda fth28 tarafından 29 Ağustos 2019 tarihinde açılan konu

  1. fth28

    fth28 Yeni Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    29 Ağustos 2019
    Mesaj:
    5
    Alınan Beğeniler:
    1
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Fatih
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 CRDİ (2008-2014)
    Herkese iyi akşamlar.
    2012 Hyundai i20 Troy 1.4 CRDi aracım var. 177.000 kmde.


    İlk etapta turbo 5.viteste devreye girmemeye başladı. Ama arıza lambası yanmıyordu. Cihaza bağladığımızda dpf partikül hatası dediler. Yüksek devirde kullanmak gerektiğini söyledi usta.(bu arada önceden de bu sıkıntıyı arıza lambasıyla haber vermiş ve yüksek devirde kullanarak ortadan kaldırmıştık.) Yüksek devirde kullanmama rağmen değişiklik olmadı. 5.viteste turbonun devreye girmeme sorunu ve çekişten düşme sorunu devam etti. Bir başka ustaya gittiğimde araçla biraz uğraştıktan sonra arıza lambası yandı. Cihaza bağladığında egzoz müşürlerinin ikisinin değişmesi gerektiğini söyledi. Tabi bundan sonra biz parça fiyat araştırması yaptık. Bir yerden fiyat aldık. Aynı zamanda bu yer tamirde yapıyor. Aracı bi de biz görelim dediler, götürdük. Onlarda yine cihaza bağladılar baktılar sonra bize egr iptali yapılsa daha iyi olacağı yoksa yine aynı sıkıntının oluşacağı söylendi. Biz de tanıdık vasıtasıyla gitmiştik bu yere önerilerini dikkate aldık ve egr iptali gerçekleştirildi. Sonrasında geri vitese takarken araçtan cart diye bir ses geliyordu. Onun içinde baskı balatanın değişmesi gerektiğini söylediler. O da yapıldı. Bu işlemlerden sonra araç artık turboyu açmaz oldu. Çekişten düşüş devam ediyor bu arada. Kaç gündür ustaların araçla ilgili bakmadıkları yer kalmadı. Turboyu cihaza bağladıklarında turbonun çalıştığını tesbit ettiler. Ama aracı kullanırken turbo çalışmıyor. Yalnız şöyle bir durum var mesela 2.viteste 2bin deviri geçtikten sonra debriyaja biraz basınca araç turboyu açıp ileri atıyor kendini ama hemen ardına tekrar kapatıyor. Bu süreçte debriyaj müşürünün arızalı olduğu söylendi ve hyundai serviste müşürün değiştirildiğini de belirteyim.

    Biraz uzun oldu belki karışıkta olmuş olabilir. Bir yol bulamadım ben, bu noktada neler yapılabilir fikirlerinizi bekliyorum.
     
  2. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Öncelikle hoşgeldiniz, bir tanışma konusu açmalısınız:)

    Şimdi buradaki anlatımda denildiği gibi turbo devreye girmezse yada çalışmazsa yani kompresör türbini dönmez ise motor hiç çalışmaz çünki motora hava gönderemez ki, burada sanırım turbo tam verimli çalışmıyor demek istiyorsunuz, işte böyle olabilir, fakat turbo yeterli biçimde hava basıncı üreterek çalışmazsa bu sefer eksozdan siyah duman atar, çünki motor silindire yanma için gerekli havayı miktarınca basamaz silindire gönderilen az hava kütleside mazotu tam olarak yakamaz ve eksozdan siyah duman çıkar.

    Turbo yeterli basıncı üretiyor ve motorda bu hissedilmiyorsa turbo nun bastığı havanın intercoolerdaki bir delik, çatlak, kırık, kaçak yada emme manifoltunda conta vs. gibi yerlerde problemler sebebiyle hava kaçakları olabilir ve basınçlı hava silindire ulaşamaz, önden ufak bir kaza yapılması, alt vurma, hatta kemirgen hayvan hasarı vb. durumlarda bunlar olabilir.

    Eksozdan siyah duman geliyor mu? turbonun yetersiz hava basmasının en belli başlı belirtisidir bu.

    Eğer eksoz tıkalı ise yani DPF tıkalı ise bundan sebeple turbonun eksoz gazı çıkışı kısıtlandığı için turbo yüksek hızlara ulaşamıyor ve emme manifoltuna basılacak yeterli basıncı üretemiyor olabilir mi?

    Normalde turbo türbini rölantide bile yavaşta olsa döner ve çalışır, yavaş dediğime bakmayın rölantide eksoz gazıyla normal şartlarda 20000-30000 devir çevirir ve motorun devri yani krank 2000-2500 devirlere çıkınca eksoz gazının basıncı ile turbo türbini 80000-200000 devir gibi çok yüksek hızlara ulaşır.

    debriyaj müşürü debriyaja basıldığı zaman motor gücünü kısıtlamaya sarsıntısız vites değiştirmeye yarar. müşürün takılı kalması motor gücünün sürekli az olmasına, çalışmaması ise vites değiştirirken fazla hoplamaya ve gaz kesilip kısa süre içinde debriyaja basıldığı zaman motor devrinin yüksek kalmasına sebep olur debriyaj balatasının ömründen yer. Ayrıca marşa basmadan önce basılması gereken debriyajı ECU ya bildirir ve hız sabitleyiciyi devreden çıkartmayada etki eder.

    Debriyaj müşürü değiştirilmeden önce buna benzer şikayetleriniz varmıydı?

    pekçok B segmenti hyundai modelinde geri vitese geçişlerde bazı durumlarda az miktarda cartlama olur, bu sebeple geri vitese takmadan önce birinci vitese takıp sonra geriye takarlar ve geri vitese takmadan önce motor devri 600-800 devir yani sıcak rölantide iken sakin biçimde 3-4 saniye beklenmesi ve tekerleklerin duruk vaziyette olması ileri yada geri hareket etmemek şarttır. Tekerlekler çok azıcık hareket ediyorken yada motor devri rölantiden yüksek ise özellikle ilk çalıştırmada rölanti yüksek iken soğuk şanzımanı geri vitese takarsanız i20, getz, eski accent ler ve benzeri modellerde bazılarında hafif cartlama olur.

    Debriyaj balatasını değiştirmeden önce bunlara dikkat ettiğinizde dahi geri vitese geçişlerde cartlama oluyor muydu?

    EGR iptalini fiziksel olarak sadece motordan sökerek mi yaptırdınız? ECU ya bağlanıp yazılıma girerek yazılımdan da kapattırdınız mı?

    benim fikirlerim bu kadar.
     
    fth28, ozgutozkan ve Samet_ak bunu beğendi.
  3. fth28

    fth28 Yeni Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    29 Ağustos 2019
    Mesaj:
    5
    Alınan Beğeniler:
    1
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Fatih
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 CRDİ (2008-2014)
    Açtım şimdi :)

    Evet. Siyah duman atıyor araç

    Dpf nin boşaltıldığı söylendi.

    Evet vardı bu şikayetler. Değiştikten sonra da devam ediyor.

    Bu söylediklerinize dikkat etmedim. Yalnız bazen 1.vitese alıp tekrar geriye takmak istesem de cartlama oluyordu. Usta seni yolda bırakır dedi bizde yolda kalmayalım gerekeni yapalım dedik.

    Yazılıma bağlanıp yazılımla da yaptılar hocam

    Teşekkür ederim cevabınız için umarım bir çözüm bulunur.
     
    erenuzel41 bunu beğendi.
  4. ozgutozkan

    ozgutozkan Kayıtlı Üye

    Yaş:
    47
    Katılım:
    10 Nisan 2016
    Mesaj:
    2,004
    Alınan Beğeniler:
    1,656
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Özgür ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Bende baya bir şey kaptım
     
  5. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Bu durumda turbonun bastığı basınçlı havanın turbo hortumlarında yırtık delik kaçak yada intercooler da veya bağlantılarda kaçak sebebi ile motora ve silindire ulaşamadığını veya daha başka bir problem olarak turbo basıncını ayarlayan wastegate solenoidi yada değişken geometri sistemi vs. benzeri bir sistemin düzgün çalışmaması sebebiyle turbo nun yüksek basınç değerlerini hiç üretemediğini düşünüyorum. Tabi neticede profesyonel bir tamirci değilim :) sadece olası ihtimalleri yazdım, bu yönde kesin bir arıza tespiti için işlem yapacağınız yada yaptıracağınız zaman umarım yardımı dokunur.

    wastegate arızası ile ilgili bilgi içeren linklerde çekiş düşüklüğünden bahsediliyor

    http://www.turboariza.com/

    https://www.servispasaoglu.com.tr/blog/arac-turbo-basinci-nasil-artar


    intercooler da delik çatlak vs. ile ilgili bilgi içeren linkler aşağıda

    https://timsahkriko.com/intercooler-nedir-arizasi-ve-tamiri/

    https://www.otoarizasi.com/intercooler-arizasi-nasil-anlasilir/
     
    fth28 bunu beğendi.
  6. fth28

    fth28 Yeni Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    29 Ağustos 2019
    Mesaj:
    5
    Alınan Beğeniler:
    1
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Fatih
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 CRDİ (2008-2014)

    Teşekkür ederim cevabınız için :) Verdiğiniz bilgileri de dikkate alarak ustaları dolaşmaya başlayacağım. Sorunu bulabilirsek bilgilendirme yaparım İnşaAllah.
     

Bu Sayfayı Paylaş