LPG KABLO

I20 Şanzıman Kararsızlığı

'i20 Forum - Club (PB/PBT) (2008–2014)' forumunda amarat1 tarafından 8 Ekim 2019 tarihinde açılan konu

  1. amarat1

    amarat1 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    44
    Katılım:
    14 Ocak 2013
    Mesaj:
    34
    Alınan Beğeniler:
    17
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Agonca
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 MPI (2014-2020)
    2014 eski kasa benzinli 35 binde otomatik i20 uzun yolda bazen şanzıman kararsızlığı gibi bir şey yaşatıyor şehirler arası düz yolda 110 - 120 ile stabil bir şekilde giderken en ufak bir sorun yok uzun soluklu yavaşlama ve tekrar hızlanmalarda bir sorun yok fakat bazen bu hızlarda giderken önüme çıkan daha yavaş bir araç nedeniyle aniden yavaşlamak zorunda kalıp yeniden ani bir hızlanma yapıp önümdeki aracı sollamak istediğim zaman vites bir üst vitese geçmiyor ve araç silkeleniyor sanki şanzımanın kafası karışıyor ve kararsız kalıyor ama bu durum sadece ani yavaşlama ve hızlanma gerektiren durumlarda oluyor geçen sene seydişehir alanya rampasında tırmanma sırasında önümdeki çok yavaş giden arabayı sollamak için dip gaz yaptım i20 vitesi 3 attı tam hızlanmaya başlamış sola doğru geçmek üzereyken solumdan sellektör yaparak son gaz gelen bir audi yüzünden ayağımı gazdan çekip tekrar sağa kırıp önümdeki aracın arkasına geçmek zorunda kaldım audi beni geçer geçmez tekrar dip gaz yaparak sollama yapmak istediğim zaman ise i20 bocaladı araç gaz yemedi vites değiştirmedi ve silkeleye silkeye öndeki aracı geçtim daha sonra ayağımı gazdan çektim araç vites düşürdü ve yol boyunca böyle bir sorunu bir daha yaşamadım sorun ne olabilir acaba
     
  2. ai_torcuk

    ai_torcuk Moderatör

    Yaş:
    45
    Katılım:
    16 Ocak 2014
    Mesaj:
    9,444
    Alınan Beğeniler:
    9,921
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    GİRESUN
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Kia
    4 ileri tork konvertörlü şanzımanlarda yaşanan bir durum. Benzer durumları otomatik yuumrta accent ve elantrada bende yaşıyorum.
     
  3. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Otomatik i20 den hızlanma performansı olarak çok şey istemişsiniz. Tork konvertörlü planet dişlili şanzımanlar çok sık olmamakla beraber ara sıra zaman zaman vites geçişlerinde kararsızlık yapar, bu durum doğal. Sadece hyundai de değil birçok markanın 4 ileri planet dişlili otomatik şanzımanı böyledir.

    Benzinli 1.4 mpi motorun türevi benim eski kullandığım getz tede vardı tabi i20 ye göre getz in 1.4 motoru daha eski ve daha basit olan tipte idi, özellikle yazın uzun süre çok yüksek devirlerde kullandığım zaman yada tamgaz rampa çıktıktan hemen sonra motor az biraz sağırlaşırdı, sakin kullandığımda gücü daha çok hissettirirdi ama bu farklar sürücüyü rahatsız etmeyecek düzeyde olan şeyler.

    Tahminimce ufak otomobillerdeki benzinli atmosferik motorlar böyle tamgaz gidilen koşullarda özellikle uzun yolda gittikten sonra yada tam gaz biçimde bir süre kullanıldıktan sonra iyice ısınıyor motor yağı 100ºC lere ulaşıyor motor soğutma suyu da 110ºC leri biraz geçiyor eksoz manifoltunun ateş gibi olması neticesinde içeri çekilen havanın motor parçaları etkisiyle sıcak olma durumları oluyor ve benzin hava karışımı ECU tarafından iyice fakir karışıma dönüşüyor tam fakir karışımda motor tekrar sakin kullanana kadar bir miktar güç kaybı yaratıyor ama bu kayıp 3-5hp yi pek geçmez. Bu şartlarda otomobilden minimum yakıt sarfiyatı ile yol alması beklenir.

    Emme manifoltundan giren hava sıcak olursa motor güç kaybeder tabi ECU bunu iat yi ölçerek ayarlar yakıt sarfiyatı azalır ama çekiş biraz düşer

    Uzun rampa çıktıktan sonra yada uzun yolda sollama yaparken öncesinde agresif bir klape kullanımına maruz bırakıldıysa motor iyice ısınmış halde iken gaza ani ve tam olarak basmak yerine yavaş yavaş basmak daha iyidir motor daha iyi gaz yiyecektir ani bastığınız zaman gaz pedalı kademesi en sona doğru giderken bir ara birisi sanki arabayı arkadan çekip gitmesini zorluyormuş gibi olabiliyor. Vites otomatik ise bunun faydası ikiye katlanır.

    Bu otomobiller enjeksiyonlu karbüratörlü değil ki ne alaka denilebilir:) ama motorun ısınmasından kastettiğim olay hararet yapması değil normal çalışma sıcaklığının zorlu şartlarda birazcık yüksek olması, bunu çoğu zaman hararet göstergesinde göremezsiniz çünki hararet göstergesi soğutma suyu sıcaklığını ölçer :) termostat bunu çok güzel ayarlar ama eksoz manifoltu emme girişi hava sıcaklığı gibi büyük etkenler nicel değil nitel olarak anlaşılabilir.

    Otomobilinizde bence bir problem yok, bunu test etmek için motor çok ısınmamış iken 8-10 dakika sakin kullandıktan sonra ani dipgaz yapın çok güzel hızlanacaktır ancak uzun yolda uzun süre 140-160km hızlarda gittikten sonra 60km ye yavaşlayıp dipgaz yaparsanız aynı şiddette hızlanma olmaz.
     
    gokhan06, Halil, ndipi ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  4. ndipi

    ndipi Vip Üye

    Yaş:
    48
    Katılım:
    1 Şubat 2016
    Mesaj:
    1,924
    Alınan Beğeniler:
    1,712
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Yeminle soluksuz okudum malum bende aynı araçtan aldım. Pek tecrübem yok böyle konular dikkatimi fazlaca çekiyor
     
  5. ozgutozkan

    ozgutozkan Kayıtlı Üye

    Yaş:
    47
    Katılım:
    10 Nisan 2016
    Mesaj:
    2,003
    Alınan Beğeniler:
    1,656
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Özgür ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC

    Nokta atış gibi olmuş. Ben gaza basarken ne kadar benzin o kadar hız mantığını düşünüyorum. Ama böyle işin içine tecrübe girince diyor ki motora giren sadece benzin değil hava da giriyor. Hava sıcakta genleştiği için oksijen oranı düşüyor ve açığa çıkan enerji azalıyor.

    Otomatik vitesin kafasının karışması normal kimisinin az karışır kimisinin çok karışır ama sonuçta uç noktalara gelince karışması biraz normal. Bunlara sürüşte vites değişimi için algoritmalar (yazılım) koyuluyor olabilir. ( çift kavrama olanlarda olduğunu biliyorum) Araç sürücünün ne yapmaya çalıştığını tahmin etmeye çalışıyor. Eğer tutturamazsa böyle durumlar oluyor.
     
  6. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Aynı miktar hacimdeki sıcak havanın kütlesi soğuk olan havadan daha azdır, soğukta hava büzüşür yoğunlaşır, sıcakta ise genleşir dağılır, yani 100 litre sıcak hava 1kg gelirse 100 litre soğuk hava 1,5 kg gelir mesela. Havanın içinde azot ve su buharı da var ama bunlar sıcak ve soğuktan daha az etken olan ve zaten sıcak ve soğuk havaya göre yine farklılık gösteren şeyler. Benzin enjeksiyonlu motor ne kadar kaliteli hava çekerse o kadar fazla benzin yollar hava kalitesi az olursa gaza istediğiniz kadar bassanız da fazla benzin yollamaz.

    Otomatik vites te yazılım yani algoritma elbet var, hiç te basit bir yazılım değil, gaz pedalı pozisyonu ve gaza basma hızı, ayağı gazdan çekme hızı, motorun prizdirek miline gönderdiği anlık tork miktarı, çekiş yapan tekerleklerdeki yükün baskısı, otomobilin anlık hızı, motorun devri vs. bu verileri bir güzel işleyip uygun vitesi seçmek için saniyenin çok küçük dilimlerinde karar vermeye çalışan mikroişlemciler vs. Buraya kadar iyi güzel ama elektronik yönetim sistemi kendi içinde teoride çok hızlı olsa da otomatik şanzımandaki elektronik kontrollü hidrolik ve metal dişli ve balata yığınından oluşan mekanik sistemin çalışmasına ayak uydurmak için illa ki ekstra birşeyler yapıyor o anda komut belki bekliyor belki yavaşlıyor, mesela vites bir üst vitese takılacağı anda aniden gaz keserseniz komutlar değişir bu esnada sürücü kısa sürede bir kaç kez gaz pedalı ile karar değiştirirse illa ki şanzıman sapıtır:). Otomatik arabayı stop ettiren var, ben bile stop ettirdim. Tam otomatik arabada gaza çok kısa sürede tam basarsanız yani gaza laak diye birden tam basarsanız vites küçültüp hemen hızlanır ve tam basılı haldeki gazdan ayağı birden komple çekerseniz vites küçük viteste kalır motor devri yüksek kalır ve motor kompresyona biner hızlıca yavaşlarsınız ama eğer gaz pedalından ayağı yavaş yavaş çekerseniz vites büyütür akıp gitmeye devam eder. Birçok tam otomatik böyle davranır frene basacaksınız zanneder yada yavaşlamak istedi zanneder. Çift kavrama ise bundan biraz daha farklıdır

    Eğer sıcak soğuk hava, zorlu şartlar yada kolay şartlar lpg yada benzin veya dizel hiç fark etmez kullandığınız otomobilden ekstra verim almak güç almak herkesi sollayıp motorun çok istikrarlı güç üretmesini istiyorsanız gidip turboşarjlı ve otomobilin ağırlığı ile maksimum beygir gücü başına hepi topu 8-9kg yük düşen bir otomobil alacaksınız:) onda da başka sürülebilirlik sıkıntıları olacak ama alışması daha kolay tork bandı uzundur turbo varsa mesela 1500 devirden 6000 devire kadar tork hep aynı olabiliyor 1500 devir altı ise turbo lag illa görülür ama gündelik hayatta bu gecikme olayı pek sorun olmuyor.
     
    gokhan06 ve ozgutozkan bunu beğendi.
  7. ozgutozkan

    ozgutozkan Kayıtlı Üye

    Yaş:
    47
    Katılım:
    10 Nisan 2016
    Mesaj:
    2,003
    Alınan Beğeniler:
    1,656
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Özgür ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    [​IMG]

    hava yoğunluğu ve sıcaklık tablosu
     
    erenuzel41 bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş