LPG KABLO

Çekiş Problemi Kendi Çabamla Düzeldi

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda arsinir tarafından 30 Aralık 2013 tarihinde açılan konu

  1. arsinir

    arsinir Kayıtlı Üye

    Yaş:
    43
    Katılım:
    16 Mart 2011
    Mesaj:
    60
    Alınan Beğeniler:
    4
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Murat Pala
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Merhabalar,
    Öncelikle en ufak problemde arabasını dinlemeden, forumlarda gezinmeden hemen servisin yolunu tutarak gereksiz masraflarla boğuşanlar için bunları yazma gereği hissettim.

    Öncelikle Ankara'da ikamet ediyorum ve her soğuk mevsim arabalar için ciddi bir sınav niteliği taşıyor. Benim problemim ilk yoğun kar yağışının ertesi sabahı aracımı çalıştıramamamla başladı. Marşa basarken elektriğin zayıflayarak sıfırlandığını fark ettim. Sonra 3. yılını dolduran akünün bitmiş olduğunu tespit ettik ve yaklaşık bir hafta yatan arabamın aküsünü değiştirdim ve yola çıktım. Ana problem burada başladı. Araç turbosu kararsızca devir alıyor, almıyor, bazen 3000 devirde kesiliyor, stop edip tekrar çalıştırıyorum düzeliyor, dip gazlarda vuruntular yapıyor, bu vuruntularda siyah duman atıyor gibi bir çok can sıkıcı durumla karşı karşıya kaldım.

    Böyle bir sorunun neden kaynaklanmış olabileceği konusunu hemen araştırmaya karar verdim. Forumlarda Maf sensörü kirliliğinden kaynaklanmış olabileceği konusu ağır basıyordu ki bu da zaten arabanın arada bir 3000 devir kesintisi yaşamasıyla ilişkili gibi duruyordu. Babam az çok anlar bu işlerden ona göre mazotta donmalar olabileceği ihtimali ağır basıyor, danıştığım bir usta ise EGR valfi arızası olabileceğini işaret ediyordu. Bu arada aracım bir kez arıza lambası yaktı ve söndürdü.

    Sevgili arkadaşlar ben ise kendimce bir ön çözüm denemesi yapayım dedim ve bir mazot katkısı alarak yarım depo içerisine boşalttım. Arabayı yüksek devirde kullandım ve kullanıyorum. İnanılmaz bir şekilde bahsettiğim tüm problemler düzeldi ve hatta aracım eskisinden daha iyi duruma geldi. Çekişi gayet iyi durumda, ara hızlanmalarda tork daha hissedilir oldu, her zaman yaşadığım dip gazlara bağlı siyah dumanda ise bariz bir azalma var.

    Sonuç olarak arabanın sorununun kaynağını biraz araştırıp kendimizce mantıklı çözümler üretebiliriz. Ben bu katkıdan sonuç alamamış olsaydım ikinci planım MAF Sensörü temizliği olacaktı, diğer girişimim ise EGR Valfi iptali gibi bir çözüm olabilirdi. Bu arada Tabiki aracımı arıza tespiti için bilgisayara bağlatabilirdim. Ancak her arıza hata kodu arızalı parçaya işaret etmiyor bilginize...

    Kazasız belasız yeni bir yıl dileklerimle...
     
  2. GRAFTT

    GRAFTT Vip Üye

    Yaş:
    41
    Katılım:
    14 Kasım 2008
    Mesaj:
    6,604
    Alınan Beğeniler:
    761
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Paylaşım için teşekkürler.

    3. yılında akünün bitmesi bana biraz erken ömür tamamlama gibi geldi. Akünüz hakkında bilgi verirmisiniz, hangi marka kaç Ah, CCA. Arabada aküden beslenen sistem varmıydı acaba ?

    EGR valfi ile bende baya bir tecrübeler yaşadım, Getzin egr valfinin mekanik aksamında yapılamayacak hiç bir kısmı yok. Zaten mekanik aksamda arıza yapacak şeyler burcu yada 2 kapakcık. Elektronik kısım yani tetikliyici ise tamir olmaz en uygun servisten alınabilir sıfır olarak, yada egr iptaliyle birlikte yazılımsal olarakta off duruma getirilebilir.

    Maf sensörü temizliği hakkında ne derecede bilginiz var bilmiyorum ama balata spreyi ile temizliği en son çaredir. Yağsız kontak sprey yada saf alkol ile temizlenmesi önerilir.
     
  3. onc59

    onc59 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    68
    Katılım:
    14 Haziran 2011
    Mesaj:
    17
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Faik Kemal Bulut
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 CRDİ (2014-2020)
    Paylaşımınız için Teşekkürler...
     
  4. pasaoglu

    pasaoglu Vip Üye

    Yaş:
    35
    Katılım:
    17 Mart 2011
    Mesaj:
    812
    Alınan Beğeniler:
    225
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    İstanbul
    Ad Soyad:
    Mustafa
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Burada yaptığınız işe yaramış ama arabada çekiş problemi varsa yakıt katkısı atıp yüksek devirlere çıkmak akıllıca bi yöntem değil, turbolu araçlar kullanıyoruz çekişinde bi sıkıntı varsa yapılacak tek şey gidip arabayı servise yada işten anlaya birine göstermek.
    Az maliyetle halledicez diye motoru kucağımıza almak da var.
     
  5. arsinir

    arsinir Kayıtlı Üye

    Yaş:
    43
    Katılım:
    16 Mart 2011
    Mesaj:
    60
    Alınan Beğeniler:
    4
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Murat Pala
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Akü konusunda benim de aklımda soru işaretleri var. Ben arabayı almadan iki ay önce akü Bosch marka 72 Amper olarak yeni değiştirilmişti. Araçta kumandalı merkezi kilit, alarm sistemi mevcut ancak bu sistem şu an pasif durumda. Bunun sebebi de bir bağlantı kablosunun kapı açılıp kapanması nedeniyle sürekli kopmasından dolayı ben geçici olarak kabloyu kesip uclarını bantladım. Bir dönem kısadevre sorunu yaşıyordum ve bu sisteme bağlı bir devre yanıyordu. Bu akiye zarar vermiş olabilir mi?

    Diğer konuda ise araç hala sorunsuz, Çekiş problemi asla yok. Bu arada ustam bakıma geldiğinde bir enjektör ayarı yaparız demişti. Bu konuda bilginiz varsa rica ederim. Çünkü bu konunun kolaylığı zorluğu ya da bir riski var mı sizce?

    Ayrıca sorun düzelmişken EGR valfini iptal etme seçeneğininden vaz mı geçmeliyim?
     
  6. Getz 2006

    Getz 2006 Kayıtlı Üye

    Yaş:
    47
    Katılım:
    27 Aralık 2013
    Mesaj:
    25
    Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Savaş
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Geçmiş olsun; Benimde aracımda maalesef benzer bir sorun var. Ustam ile birlikte sorunu araştırıyoruz. Henüz sonuca ulaşamadık, sorunu giderdiğimizde ayrıntılı olarak paylaşım yapacağım. Evet bazen katkılar sorunu gideriyor gibi gösterebiliyor (ki benim aracımda da öyle oldu) ama etkisi gidince devam ediyor bunu göz ardı etmeyin. Bazen yapılan farklı bir müdahale daha başka sorunlara davetiye çıkarabiliyor.
     
  7. arsinir

    arsinir Kayıtlı Üye

    Yaş:
    43
    Katılım:
    16 Mart 2011
    Mesaj:
    60
    Alınan Beğeniler:
    4
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Murat Pala
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Geçmiş olsun. Benim iki yıl önce yaşadığım bir başka çekiş problemi daha oldu. Onu da uzun uğraşlar sonucu turboyu besleyen bir hortumun tıkanmış olduğunu iyi bir usta fark edince çözmüştük. Umarım senin durum da basit bir sorundur.
     

Bu Sayfayı Paylaş